• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državne ćate zapošljavati planski – plan za pet godina

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Država će i posle isteka važenja zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnim službama zadržati sistem ograničenja zapošljavanja.

Srpske vlasti "prihvatile su sugestiju" Međunarodnog monetarnog fonda da posle prestanka važenja Zakona o maksimalnom broju zaposlenih definišu novi sistem kontrole zapošljavanja, koji će obezbediti srednjoročno planiranje za sve institucije javnog sektora, piše "Blic".

Pozivajući se na izveštaj MMF, beogradski dnevnik piše da to praktično znači da MMF smatra da još nije vreme da se ukinu svi mehanizmi nadzora nad prijemom u javne službe i da bi ubuduće određivanje maksimalnog broja zaposlenih trebalo da se radi za pet, a ne kao do sada za godinu dana.

U izveštaju se konstatuje da je dosadašnji sistem bio dobar, ali i da je istovremeno ispoljio manjkavosti koje je potrebno promeniti.

"Sistem dosadašnjeg zapošljavanja se oslanjao na rad na određeno vreme i ugovorne pozicije, što je uslovljavalo nesigurnost, ali i manjak osoblja za pojedine oblasti", piše u izveštaju MMF.

"MMF je uočio da je manjkavost kod dosadašnjeg sistema određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnim službama bila vezana pre svega za prijem ljudi na određeno vreme, što je za posledicu imalo nesigurnost i napuštanje javne službe", rekli su "Blicu" iz Nemanjine 11.

Premijerka Ana Brnabić je ovako nešto već nagovestila krajem novembra.

"Na kraju 2019. verovatno ćemo predložiti potpuno ukidanje tog zakona, da ne postoji više zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Ali, ćemo zadržati komisiju za zapošljavnje, jer moramo da imamo sistem kontrole, pa svakako i kroz centralni reigistar obaveznika socijalnog osiguranja, ali i kroz vladinu komisiju kako ne bi došlo ponovo do prekomernog zapošljavanja", rekla je premijerka u Skupštini Srbije.

PROČITAJTE I OVO


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image