• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD: Za VEĆI RAST potrebna MANJA KORUPCIJA

Izvor mondo.rs

Srbija značajno popravila makroekonomske performanse a sad je u osetljivoj fazi da održivim učini aktuelno smanjenje javnog duga, kao i da smanjenjem korupcije i sive zone omogući razvoj privatnog biznisa.

Loša vlada znači gubitak kroz korupciju u državnim institucijama koje građanima ne pružaju dobru usluga, ali i kroz kvarenje tržišta davanjem "rente" i poslova prema naklonosti. A manje korupcije znači manje iseljavanja stanovništva, više stranih investicija, i brže nadoknađivanje zaostatka prema naj razvijenim zemljama, iz tzv. Grupe 7, rečeno je na prezentaciji izveštaja EBRD pod nazivom Transition Report 2019-20 "Better governance, better economies", u Narodnoj banci Srbije.

Ukoliko eliminiše korupciju, zauzda sivo tržište, uvede profesionalni a ne partijski menadžment u velika javna preduzeća, Srbija bi najrazvijenije zemlje sveta mogla da stigne za 20 godina. Ukoliko bi sprovela poznate a preko potrebne reforme samo "na pola", za smanjenje jaza prema G7 potrebno joj je 40 godina, a ukoliko se sivo tržište i korupcija zadrže na ovom nivou, za približavanje će biti potrebno čitavih 120 godina, istaknuto je iz EBRD-a.

Možda će vas zanimati

Stručnjaci EBRD-a su rekli da je Srbija devedesetih godina prošlog veka imala veoma lošu vladu i da e u dvehiljaditim situacija znatno popravila.

"Desile su se neke dramatične promene na bolje u institucijama ali i dalje zemlja ispod nivoa konkurenata iz Centralne i Južne Evrope", rekla je Helena Švajger, viši ekonomista u EBRD-u.

SRBIJA I REGION

Ako se pogledaju konkurentne zemlje šireg regiona, Srbija je na listama EBRD-a u sredini po kvalitetu upravljanja (5,34 poena). Tu je prva Mađarska (6,34), poslednja Moldavija (4,32) a iznad nas su Bugarska, Hrvatska i Crna Gora. U kompetitivnosti, Srbija (5,44) je ispod sredine lestvice gde su na vrhu Slovenci (6,64) a na dnu Hrvati (4,36), a od nas su spremniji za EU i Crnogorci, i Makedonci. Na listi "zelene" ekonomije stojimo malo bolje (5,79), i tu "šijemo" Crnogorce, Makedonce i Albance... Nevolja je što loše stojimo i kod integrisanosti ekonomije u svetske tokove (5,99), gde smo bolji (samo) od Makedonije, Albanije, Moldavije i BiH...

A u međuvremenu, jaz prema G7 se povećava jer se nalazimo u informacionom i dobu inovacija, u kojima prirodno prednjače najrazvijeniji. Zbog toga je potreban znatan privredni rast na nivoima koji Srbija još nije dosegla.

Sa relativno velikog rasta 4,4% u 2018 godini, za ovu godinu smo revidirali procenu rasta BDP na 3,2% (sa prvobitnih 3,3%) a usporenje zbog slabije tražnje u zemljama najvećim kupcima srpske robe u EU će se nastaviti i u 2020. mada će rast biti 3,5%.

"Zabeleženo je značajno poboljšanje u javnim finansijama 2015/16 godine, kada se sa deficita budžeta prešlo u suficit , ali sada treba obezbediti da dalje smanjenje javnog duga bude održivo" rekao je Peter Tabak, glavni regionalni ekonomista EBRD-a za Zapadni Balkan.

Zbog toga je, kaže Tabak, prioritet za 2020. godinu borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava, na prvom mestu, a potom upravljanje javnim finansijama.

Tu je i profesionalizacija menadžmenta javnih preduzeća, posebno EPS i Železnicama "u kojima EBRD sa Svetskom bankom pomera planine" ne bi li se nešto uradilo, kao i profesionalizacija javne uprave, dodaje Žužana Hargitai, regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan.

Ona ističe i potrebu za jačanje nezavisnih regulatornih tela, zatim državnih nadzornih tela kakve su biznis inspekcije (inspekcija rada i poreska inspekcija).

Uz sveopštu digitalizaciju, ističu iz EBRD, ne treba zaboraviti ni dosadašnju rak ranu - pravosuđe, odnosno ujednačavanje oblasti ali i bolju obuku za poslovne sporove, ali ni transparentnije javne nabavke na kojima bi onda mogla da učestvuju i mala i srednja preduzeća.

Izvor: Ilustracija MONDO

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr Miggyy

Gospodine M. Obradoviću, uz dužno poštovanje prema vama i vašem tekstu, najljubaznije bih vas zamolio da ovim upoznate ΛV, premijera(ke) i svih relevantnih persona u vlastima Srbije sa ovim činjenicama kako ne bi lagali svu čestitu javnost i narod, kojim rukovode. Za njih u paušalnim lažama mi smo drugi u Evropi po ekonomskoj snazi (procentu porasta BDP), a u suštini smo na začelju Evrope po realnim i stvarnim činiocima (BDP po stanovniku). Tu zaista nema laži, nema prevare, ukoliko oni ne kažu drugačije, a građani, pre svih penzioneri opljačkani i unazađeni, će se uvere kada pogledaju sebe, svoju garderobu i svoju trpezariju neposredno pre obroka. Siti i lopovi mogu da im pričaju bajkolaži do njihove besvesti i uz pomoć doktorata "doktora" Malog.. Mi ćemo stići razvijene zemlje u Evropi za 100 i više godina, ukoliko se sivo tržište i korupcija zadrže na ovom nivou, pod uslovom da one miruju ili idu natrag u ekonomskom pogledu.

special image