• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija završila polaganje cevi za svoju deonicu "Turskog toka"

Izvor mondo.rs Izvor rts

Cevi "Nacionalnog magistralnog gasovoda", koji je novi alternativni pravac snabdevanja za ceo Balkan, položene su kroz Srbiju. U pripremi dalji radovi na gasnoj infrastrukturi.

Taj gasovod je novi alternativni pravac snabdevanja za ceo Balkan jer će preko Bugarske, Srbije i dalje u Mađarsku, dopremati gas iz "Turskog toka".

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da je u Srbiji postavljeno 403 kilometra cevi u okviru "Truskog toka".

Možda će vas zanimati

"Podbušen je Dunav, Tisa, Morava, svi kanali, prolazi, cevi su spojene. Očekujemo da završimo radove na mernim stanicama", rekao je Bajatović.

Srbija će imati tri izlaza sa gasovoda – kod Paraćina, Beograda i Zrenjanina. Ostaje, kaže, Bajatović, da se uradi izlaz za gasno skladište Banatski Dvor.

"Naši savetnici su rekli da smo na ovom poslu bili tri puta efikasniji u izradi ovog projekta od vodećih evropskih kompanija", istakao je direktor "Srbijagasa".

Prema njegovim rečima, trenutno postoje problemi sa radovima na "Turskom toku" u Bugarskoj.

"Kompletan gasovod u Bugarskoj i ono što treba da urade Mađari treba da bude gotovo do kraja 2020. Ako Bugari ubrzaju, onda će to biti u rokovima", napomenuo je Bajatović.

Svi kapaciteti "Turskog toga" su, ističe, 100 odsto rasprodati.

"To znači da je ovo komercijalni projekat. Istočna Evropa je gladna gasovoda i ne treba politički to da se sprečava", istakao je Bajatović.

Govoreći o dogovoru Rusije i Ukrajine o isporuci gasa, Bajatović kaže da je reč o načelnom sporazumu o isporuci oko 40 milijardi kubika gasa – više od duplo manje nego do sad.

"To je sve jedna geostrateška igra. Moraće Evropljani da ovu igru dovedu do kraja", kaže direktor "Srbijagasa".

Napomenuo je da građani Srbije ne treba da se brinu jer je dobavljena dovoljna količina gasa, obezbeđeni su transportni pravci, dopunjeno skladište Banatski Dvor sa 550 miliona kubika gasa.

"Možemo da budemo mirni", rekao je Bajatović ističući i da se cene gasa neće menjati.

"Količine gasa koje stižu iz Amerike u Evropu ne mogu poremetiti tržite. Naredni period garantuje da neće biti poremećaja u ceni gasa", naveo je direktor "Srbijagasa".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Profa

Posao urađen,na vreme,nimalo lak i naivan... Ali izgleda uzaludan.

special image