• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA HVATA VETAR: Niču vetroparkovi po zemlji, od 100 do 700 miliona €

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Subotici će stranci graditi najveći vetropark u ovom delu Evrope, vredan 700 miliona evra dok je za Crni vrh kod Bora planirana prva domaća investicija u energiju vetra, teška 100 miliona evra.

 Elektrane na vetar kod Subotice i Bora Izvor: MONDO/P. Vujić

Odbornici Skupštine Subtice usvojili su Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane Maestrale Ring, investicije vredne 700 miliona evra.

Finansijska sredstva potrebna za izradu plana obezbediće preduzeće Vetropark Maestrale Ring, čije je sedište u Beogradu, a osnivač italijansko akcionarsko društvo Fintel Energija, piše portal eKapija.

Možda će vas zanimati

Plan će izraditi Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i Projektura Beograd.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticiano Đovaneti najavio je u februaru ove godine da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju, sa fosilnih goriva do čiste energije.

Predviđeno je da se vetropark instalira u jugoistočnom ataru administrativnog područja Grada Subotica i to između naselja Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, a područje vetrogeneratora biće minimalno 1.000 metara udaljeno od građevinske zone naseljenih mesta.

Područje obuhvata površinu od oko 10.800 hektara.

Procenjeno je da će vetropark, koji će da se gradi u Čantaviru, biti kapaciteta 600 megavata (MW) električne energije, što je, kako navode lokalni mediji, dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.

KOD BORA PRVA DOMAĆA "VETRENJAČA"

Istovremeno, Ugovor o početku izrade plana detaljne regulacije za podučje Crni vrh, gde je planirana izgradnja vetroparka u kome će biti ukupno 21 turbina za proizvodnju električne energije, potpisan je danas u Boru.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić kazao je da je o reč prvoj domaćoj investiciji u vetropark, snaga će biti 50 megavata, a gradiće ga kompanija Crni vrh pauer (Power), koja posluje u sastavu srpske kompanije Kodar Elekromontaža.

"Grad Bor je dao saglasnost za izradu plana detaljne regulacije, nakon čega će uslediti izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje radova", rekao je za Betu Milikić, koji je potpisao ugovor sa generalnom direktorkom kompanije Jelenom Radić.

Prema njegovim rečima, od 21 turbine, 14 će biti na teritoriji Grada Bora a sedam na teritoriji opštine Žagubica.

Jelena Radić je navela da merenje snage vetrova na Crnom vrhu traju već sedam godina i da pokazuju da je to možda najbolja lokacija vetrova u Srbiji.

Kada je reč o visini investicije, ona napominje da je pribavljanje dokumentacije tek prvi korak, ali da "knjiške" računice pokazuju da ovakve investicije iznose oko 100 miliona evra.

Prema njenim rečima, do 2021. godine planira se dobijanje građevinske i energetske dozvole, nakon čega će početi izgradnja.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image