• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RASIPANJE PARA OD POREZA: Država kupuje skupo i odoka!

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Državna revizorska institucija (DRI) je utvrdila da je u periodu od 2016. godine do 2018. godine bila smanjena konkurencija u centralizovanim javnim nabavkama (CJN). Nema na osnovu čega da se proceni efikasnost rada Uprave za javne nabavke.

To upućuje na činjenicu da država ne nabavlja robu i usluge po najpovoljnijim uslovima. U izveštaju DRI o revizije svrsishodnosti poslovanja "Obezbeđivanje konkurencije u postupku centralizovanih javnih nabavki" navodi se da zakonom nije propisan mehanizam koji bi Upravi za zajedničke poslove republičkih organa omogućio da sprovodi centralizovane javne nabavke za sve naručioce iz državnih organa, organizacija i pravosudnih organa.

Možda će vas zanimati

"Propisima nije definisana obaveza te Uprave da, u postupcima CJN vrši istraživanje tržišta radi 'oblikovanja' predmeta nabavke, ;standardizacije i utvrđivanja procenjene vrednosti dobara i usluga, ;kao ni obaveza vršenja evaluacije (vrednovanje, ocena) postupka i analize ušteda", navodi se u izveštaju.

NEŠTO BOLJE U BEOGRADU I KRAGUJEVCU

DRI je ukazala da su gradovi Beograd i Kragujevac, za koje sprovođenje CJN predstavlja mogućnost, a ne obavezu, efikasnije sprovodili te postupke i sagledavali efekte centralizacije kroz projektovane i ostvarene uštede i vrednovanje postupaka. Tako je na primer za 2017. godinu, Grad Beograd prikazao oko 450 miliona dinara uštede, a Grad Kragujevac oko 138 miliona dinara. U periodu od 2016. godine do 2018. u proseku je bila obezbeđena konkurencija, sa dve ili više od dve ponude, u Gradu Beogradu u preko 70 odsto postupaka, a u Gradu Kragujevcu u preko 55 odsto postupaka.

Dodaje se da u javnim nabavkama u periodu od 2016. godine do 2018. Uprava nije obezbedila minimalnu konkurenciju, a to je nadmetanje dva ponuđača u oko 50 odsto postupaka.

DRI je ocenila da rizik da neće biti obezbeđena konkurencija u postupku i postignuta ekonomičnost nabavke potiče otuda što se ne istražuje tržište i što se postavljaju dodatni finansijski uslovi veći od maksimalno propisanih.

"Kako Uprava ne vrši ocenu postupaka CJN u dovoljnoj meri i nema podatke o ostvarenim uštedama, ni nakon nekoliko godina od uvođenja sistema centralizovanih nabavki ne može da sagleda njene efekte i na osnovu toga predloži mere unapređenja sistema CJN", navodi se u izveštaju.

DRI je dala devet preporuka, između ostalog da se predlože mere za poboljšanje ;sistema CJN u vezi sa istraživanjem tržišta koje bi omogućile prikupljanje informacija o dobrima i uslugama koja su predmet nabavke i usklađivanje potražnje sa ponudom na tržištu, u cilju postizanja veće konkurencije.

Preporuka DRI je i da se prilikom definisanja dodatnih uslova, sagleda njihova opravdanost i usklađenost sa propisom u cilju obezbeđivanja veće konkurencije, kao i da se predlože mere za poboljšanje sistema CJN, u skladu sa važećim ;propisima, koje će omogućiti da se objedine nabavke za sve naručioce.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Bravo presveti efendija

ML

I šta nam vredi ovaj izveštaj? Kršenje propisa u postupku javnih nabavki je krivično delo, nelojalna konkurencija je krivično delo, monopolski položaj je krivično delo... Ali to kod nas neće niko da procesuira.

special image