• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vadi se BEZ KONTROLE: Rudarske firme nam DUGUJU 22 miliona €

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Iskopavanje rudnog bogatstva Srbije je, blago rečeno, bez kontrole države. Firme za eksploataciju same prijavljuju koliko hoće da plate pa ni to ne daju - dug budžetu 22 miliona evra.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović rekao je danas da su prihodi po osnovu naknada za eksploataciju rudnog bogatsva u 2018. godini iznosili šest milijardi dinara, a da je dug početkom ove godine prema budžetu Srbije iznosio 2,6 milijradi dinara.

On je na prezentaciji Izveštaja o efikasnosti nadzora nad eksploatacijom rudnog bogastva, u periodu od 2016. godine do 2018. godine, rekao da firme koje se bave tom delatnošću same obračunavaju podatke o količini iskorišćenih sirovina, prihodima od prodaje, kao i iznos naknade.

Možda će vas zanimati

"Nadležni organi nisu u dovoljnoj meri kontrolisali količinu ekspoatisanih mineralnih sirovina, prihode od prodatih količina i naknadu za korišćenje zbog čega postoji rizik da su finansijske obaveze potcenjene", rekao je Pehović.

Dodao je da i naplata naknada nije efikasna i da se ne primenjuje prinudna naplata zbog čega postoji mogućnost da se ne ostvare planirani prihodi budžeta.

OPŠTINE NI NE ZNAJU KO I GDE KOPA

Mandić je rekao da su najveće prihode od naknade za eksploataciju rudnog bogatsva u periodu od 2016. godine do 2018. ostvarile opštine Lajkovac (887 miliona dinara, oko 7,5 miliona €) i grad Kikinda (635 miliona dinara, oko 5,3 miliona €), a da mnoge lokalne samouprave nisu znale da li se na njihovoj teritoriji eksploatišu mineralne sirovine ili ko to radi uprkos tome što im pripada prihod od naknade.

On je rekao da od 2,6 milijardi dinara duga, kamate čine 1,9 milijardi dinara, a da nad 99 odsto tog duga obveznika nadzor obavlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Prihodi od naknade bi, prema njegovim rečima, bili veći da 2016. godine RTB Boru nije otpisano oko 5,3 milijarde dinara (tada 43 miliona €).

"Korišćenje neobnovljivog rudnog bogastva bilo bi racionalnije, a budžetski prihodi bi bili veći da je je kontrola bila efikasnija i bolja koordinacija nadležnih organa", rekao je Pejović. ;

Viši savetnik DRI Goran Mandić rekao je da se u Srbiji eksploatacijom bavi oko 200 firmi, a da 90 odsto proizvodnje u rudarstvu čine ugalj, nafta, gas i bakar.

"Od 30 odsto do 60 odsto subjekata koji se bave eksploatacijom između 2016. godine i 2018. nisu dostavljali ili nisu redovno dostavljali dokumentaciju o finansijskim obavezama, a Poreska uprava nije vršila kontrolu obračuna i plaćanja naknade za korišćenje mineralnih sirovina", rekao je Mandić.

Istakao je da nadležni organi za nadzor nisu primenjivali kaznene odredbe propisa, osim inspekcije u pojedinim slučajevima, pa su pokrajinski inspektori podneli dve prijave za privredni prestup i jednu krivičnu prijavu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borkes

A sto nesto ne urafite, sto pricate samo i sto ste dozvolili da toliko vremena prodje da o tom problemu uopste nesto kazete!?!? Ili je procenat manji pa ste luti.... E moji vi....

special image