• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta za NOVU 2020 obećava ministar Mali: Plate, penzije, BDP...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali kaže da Srbija u 2020. godinu ulazi s dobrom situacijom u budžetu, da se očekuje privredni rast od četiri odsto, kao i da će uslediti novo povećanje plata i penzija od septembra.

On podseća da će već od sutra, 1. januara 2020. godine, penzioneri imati uvećana primanja i to za 5,4 odsto.

"Svim građanima Srbije želim da u novoj 2020. budu pre svega zdravi, srećni, kao i da se njihov lični budžet znatno uveća. Posebno sam srećan zbog naših najstarijih građana, jer smo uspeli da uvećamo njihova primanja za 5,4 odsto", rekao je Mali, prenosi Ministarstvo u saopštenju.

Objašnjava da su penzije prethodne tri godine povećavane u skladu sa mogućnostima, a u septembru 2018. i potpuno je ukinut Zakon o privremenom smanjenju penzija, uz povećanje najnižih primanja najstarijih sugrađana, od 5 odsto.

Možda će vas zanimati

"Sada su nam otvorena vrata, da uz privredni rast, na realnim osnovama, primanja naših građana rastu sve više", rekao je Mali.

Ministar finansija je podsetio da se penzije, već od sutra, usklađuju na osnovu prosečne plate i stope inflacije, odnosno po švajcarskom modelu.

"U odnosu na iznose penzija u 2014. pre smanjenja, a uključujući i predviđeno povećanje u 2020. godini od 5,4 odsto penzije su povećane u rasponu od 13,7 do 19,4 odsto. Pošto planiramo rast od četiri odsto, to nam dodatno otvara vrata za povišice. Istovremeno, prihodi rastu, a držimo rashode pod kontrolom", istakao je Mali.

INVESTICIJE: PRVI DEO OD 14 MILIjARDI €

Mali je naglasio da se rastom minimalne cene rada stimuliše i rast opštih zarada u Srbiji, a da će dodatni stimulans biti i investicioni program "Srbija 2025", koji predviđa ulaganje od 14 milijardi evra u narednih pet godina. "Upravo gradeći puteve, železnicu, mostove, mi gradimo i bolju budućnost građana Srbije. Na taj način radimo na podizanju standarda, jer kreiramo uslove za rast naše ekonomije", naveo je Mali. Ministar finansija ističe da je u narednom periodu poseban fokus na mladima, zbog čega Nova 2020. godina nosi značajne olakšice po pitanju njihovog zaposlenja.

Dodao je da će se sredinom 2020. godine znati koliko će država moći da izdvoji za nove povišice.


Mali je podsetio i da će minimalna cena rada biti uvećana za 11,1 odsto.


"Reč je o apsolutno najvećem povećanju ikada u Srbiji. Od sutra, oko 350.000 radnika, koji primaju minimalnu naknadu za rad, zarađivaće 172,5 dinara po satu. Uvećanje je sa 27.022 na 30.022 dinara", objasnio je Mali.


On kaže da će pored rasta minimalne zarade, da bi se dodatno rasteretili poslodavci, biti smanjeni doprinosi za PIO fond od 0,5 odsto na teret poslodavca, kao i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa 15.300 na 16.300 dinara.


"Država ima jasnu nameru da postepeno smanjuje poresko opterećenje zarada na teret poslodavca, tako da će od sutra, 1. januara taj teret iznositi 61 odsto, sa tendencijom daljeg smanjenja", istakao je ministar.


"Predvideli smo poreske podsticaje za novo zapošljavanje, čime se stimulišu poslodavci, koji će imati interes i želju da zaposle mlade ljude koji su nedavno završili školovanje, kao i sve one koji nisu bili zaposleni u 2019. Planirane su i olakšice u vidu smanjenja osnovice poreza i doprinosa za novonastanjena lica, odnosno povratnike iz inostranstva, koji se na taj način stimulišu da ostanu u našoj zemlji", rekao je Mali.

Naime, predviđena je olakšica za novozaposlene, od 1 januara do 31. decembra 2020. godine u visini od 70 odsto po osnovu poreza i 100 odsto po osnovu doprinosa za PIO.

Olakšica od 65 odsto za porez i 95 odsto za doprinos za PIO predviđena je u 2021, a u visini od 60 odsto za porez i 85 odsto za doprinos za PIO u 2022. godini.

Podsticaji za novonastanjena lica, odnosno povratnike iz inostranstva u vidu smanjenja osnovice poreza i doprinosa po osnovu zarade, su u visini od 70 odsto.

"Naš prioritet su građani, i zato činimo sve da oni u što kraćem roku još više osete koliko su sprovedene reforme doprinele uvećanju naše ekonomije. Učinićemo sve što je do nas da se dodatno ubrzamo, u što kraćem periodu, i da se još bliže približimo standardu razvijenih evropskih zemalja", zaključio je Mali.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DonLudjiPijaneti

Jablan nema šta sam da kaže, pa bezveze citira šta prvo izgugla. 😁

Napredna štetočina

Obećava da će napisati novi doktorat na temu danonoćno otimanje

Jablan

Ivan Mažuranić kaže _ Ko je nepravden u kući svojoj , prirodno je da mu se i izvan kuće ne veruje ništa .

special image