• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOBRO PAZITE gde kupujete: CENE RAZLIČITE i do 3 PUTA

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Potrošači u Srbiji bi trebalo da otvore četvore oči i da prošpartaju bar pola grada u kome žive, kako im trgovci novčanik ne bi prilično olakšali zbog cena koje su i do tri puta veće, potvrdila je danas zvanična statistika.

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je cene poljoprivrednih proizvoda za treću nedelju decembra 2019. godine i rangirao ih po gradovima u kojima su građani Srbije najčešće kupovali voće, povrće i meso u prodavnicama i na pijacama.

Kako pokazuju podaci, razlike u cenama cena između gradova, ali i prodajnih mesta u okviru istog grada, za isti proizvod kreću se i više od 30 odsto, a negde je zabeležena i trostruko viša cena, poput recimo cene belog luka.

Možda će vas zanimati

U Beogradu je, na primer, krompir, koštao na prodajnim mestima od 50 do 95 dinara (razlika 90%), a na pijaci je njegova prosečna cena bila oko 80 dinara.

PAPRENO UŽICE

Kada je reč o mesu, kilogram celog pileta na pijacama u glavnom gradu vredeo je oko 200 dinara, dok se u Užicu pile prodavalo za 350 dinara po kilogramu. To je za tri četvrtine skuplje u gradu u kome je plata tek na 77 odsto one u Beogradu. Najskuplje je bilo teleće meso koje se u Nišu i Sremskoj Mitrovici cenilo 1.200 dinara za kilo, dok su Pančevci mogli da ga pazare za 716 dinara, svinjski vrat i krmenadla koštali su u Vranju oko 350 dinara, najskuplja junetina bila je u Subotici i Kragujevcu (700 dinara). Najpopularnija riba na trpezi, šaran, prodavao se u Kraljevu za 379 dinara dok su Zrenjaninci za šarana plaćali 500 dinara po kilogramu.

Istovremeno, za kilogram krompira, Kragujevčani su plaćali oko 35 dinara, a Subotičani i Užičani oko 50 dinara.

Najviša cena za kilogram pasulja zabeležena je u glavnom gradu, ali i u Novom Pazaru, a iznosila je oko 400 dinara.

Pri ovome ne treba smetnuti s uma da je prosečna platau Beogradu (67.714 dinara u oktobru 2019.) 62% veća od one u Novom Pazaru.

Kada su u pitanju očišćeni orasi, u Beogradu su najčešće prodavani po ceni od oko 900 dinara, a najviša zabeležena cena oraha je upravo u glavnom gradu, gde je išla i do 1.500 dinara.

U Zaječaru su se na primer orasi mogli kupiti za 600 dinara po kilogramu, Vranju, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu za 700 dinara...

Limun se, prema podacima statistike u Beogradu kupovao od 130 dinara za kilogram u prodavnicama, dok je na pijaci bio skuplji za 20 dinara, u Novom Sadu prema podacima Zavoda za limun je trebalo dati 120, a u Sremskoj Mitrovici 100 dinara.

Kada je reč o kokošijim jajima, cena ove namirnice se prema statistici u trećoj nedelji decembra 2019. godine kretala od 10 do 18,5 dinara.

Podaci pokazuju da se za kilogram šargarepe u Nišu izdvajalo 35 dinara, dok je u istom periodu za ovo povrće u Novom Sadu, Valjevu, Beogradu, Novom Pazaru trebalo dati duplo više novca, a u Pančevu 100 dinara za kilogram.

Cena belog luka u Sremskoj Mitrovici bila je u tom periodu 200 dinara dok se u Kraljevu, Užicu, Beogradu prodavao za 600 dinara, pokazuje statistika.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djoksa

Zavod za limun..?! Pa zar i tako nešto kod nas postoji..?!

special image