• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HYPOMULJANJE: Bankari dobili po 6 do 8 godina zatvora

Izvor mondo.rs Izvor indikator.ba

Četiri bivša rukovodioca slovenačke podružnice nekadašnje regionalne Hypo-Alpe-Adria-banke osuđena su u ponedeljak na okružnom sudu u Ljubljani na duže zatvorske kazne zbog pronevere i pranja novca.

Sud je podržao stajalište tužiica da su banci naneli štetu od 22 miliona evra, a novac skrivali u poreskim oazama, prenosi Indikator.ba.

Bivši direktor banke, Božidar Špan, osuđen je na šest i po godina zatvora, njegov naslednik Anton Romih i bivši šef lizing kompanije Andrej Potočnik, osuđeni su na šest godina.

Možda će vas zanimati

Najviše je dobio bivši šef Hypo Alpe Adria Consultants, Andrej Oblak, koji bi se ako presuda postane pravosnažna, mogao zadržati iza rešetaka čak osam godina.

Pored toga, Oblak je novčano kažnjen sa 37.000 evra, a ostala tri novčanom kaznom od 35.000 evra. Moraće takođe da vrate milione evra nezakonito stečene imovine.

Presuda je prvostepena, a donesena je na osnovu dokaza da su bivši menadžeri preusmeravali profit od imovinskih transakcija u svoje džepove, prethodno ga "opravši" preko poreskih oaza Lihtenštajna i luksemburga.

Suđenje seže u 2015. godinu kada se optužena bivša šefica bankrotirane građevinske firme Vegrad, Hilda Tovšak, izjasnila da je kriva i za to dobila uslovnu kaznu.

Glavni postupak protiv Hypo-Alpe-Adria menadžera započeo je polovinom 2016., a obeležen je nizom preokreta. Proces se morao ponovo pokrenuti prošle godine, jer je bio prekinut više od tri meseca.

Državni tužilac je tražio ukupno 38 godina zatvora za četvero optuženih, a sud je doneo odluku o kazni od 26,5 godina.

Hypo-Alpe-Adria banka od srdine 2016. godine posluje pod imenom Addiko banka.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image