• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEFINITIVNO: Kinezi potpisali za toplovod Obrenovac – Novi Beograd

Izvor mondo.rs Izvor beoinfo

Grad Beograd je potpisao ugovor za dugo očekivani, započinjani, odlagani... pa "zakopani" projekat izgradnje toplovoda TENT Obrenovac - Novi Beograd. Kineska Paurečajna trebalo bi da ga završi za dve godine.

 Toplovod Obrenovac - Novi Beograd, ugovor sa Pauerčajna Izvor: MONDO/Jelica Dojčinović

Godina 2020. biće godina realizacije velikih ekoloških projekata u Beogradu, a u prilog ovome govori i Ugovor o projektu izgradnje toplovoda Obrenovac-Novi Beograd, kazao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nakon potpisivanja ugovora sa direktorom JKP Beogradske elektrane Radetom Bastom i predstavnikom Power Construction Corporation of Ćina (PowerChina) Jangom Boom.

Radojičić je pojasnio da je projekat veoma značajan, jer će se toplotna energija koja se dobija iz TENT-a u Obrenovcu koristiti za zagrevanje većeg dela Novog Beograda, prenosi Beoinfo.

Možda će vas zanimati

Najvažniji aspekt jeste ekološki, ali ništa manje nije važan ni finansijski. Takođe, očekuje se i da grejanje bude kvalitetnije - rekao je Radojičić.

Eksproprijacija zemljišta je počela i očekuje se da bude završena u septembru, kada bi i trebalo da počne izgradnja

Projekat izgradnje toplodalekovoda TENT Obrenovac – toplana "Novi Beograd" vredan je 193 mil evra.

Topla voda iz termoelektrane, koja je nusprodukt proizvodnje struje, koristiće se za zagrevanje Beograda. Grad Beograd i Vlada Srbije obezbedili su kredit od 193 mil evra. Beogradske elektrane platiće 15%, a ostatak novca obezbediće Vlada Srbije.

Eksproprijacija zemljišta je počela i očekuje se da bude završena u septembru, kada bi i trebalo da počne izgradnja koja je poverena kineskoj kompaniji.

Samo na prepolovljenoj kupovini gasa za Beolektrane, grad će uštedeti oko 16 miliona evra godišnje, a procena je da će se projekat isplatiti za 12 godina.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ja

Nije tačno da je tola voda nusprodukt proizvodnje, voda za grejanje nbgd će smanjiti količinu proizvedene električne energije.

special image