• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POGREŠAN PRAVILNIK: U Srbiji NE POSTOJE biorazgradive kese

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Zbog pogrešnih termina u pravilniku praktično "pala" uredba o zabrani upotrebe nerazgradivih plastičnih kesa. Ubrzano se radi na novom pravilniku o kome će i stručni ljudi raspravljati na okruglom stolu.

  Birazgradive kese - Novi pravilnik - okrugli sto sledeće nedelje Izvor: MONDO/P. Vujić

Ubrzano se radi na novom pravilniku o tehničkim uslovima za plastične kese, koji će sledeće nedelje biti na okruglom stolu, a zatim kao nacrt biti upućen Ministarstvu zaštite životne sredine, rekao je sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije Dragan Stevanović.

Od 1. januara promena po pitanju kesa se dogodila na tržištu Grada Beograda gde se primenjuje nova gradska odluka o zabrani standardnih plastičnih kesa.

Možda će vas zanimati

JEDINE PRAVE - NA BIO BAZI

Postoje dve vrste plastika za biorazgradive kese: na bazi skroba ili biobazi (hidrorazgradive), i kosorazgradive. Prve se prave od kukuruza, krompira ili pšenice. Ovako proizvedene ispunjavaju Evropske norme EN13432 za kompostiranje, tj. razlaganje. Moraju se raspasti 90% za 180 dana ili manje pod propisanim uslovima. Kese sa aditivima (oksorazgradive ili fotorazgradive) se prave dodavanjem aditiva polietilenu obične plastike, koji reaguju na UV zračenje sunca, kiseoniki bakterije da započne raspadanje. U najboljem slučaju potrebno je 6 meseci do 2 godine da se na deponijama, i to onima u koje se upumpava vazduh i na kojima je toplota preko 60°C, raspadnu u čestice molekula koje tek tada mogu da obrade bakterije. U praksi se često ni ne raspadnu. Ove kese ne zadovojavaju evropske norme za kompostiranje.

"Odluka je stupila na snagu ali zbog novonastale situacije oko terminologije i nemogućnosti nekih biorazgradivih kesa da uđu na tržište - Beograd je doneo odluku da inspekcija prilikom nadzora u narednih šest meseci imaju samo savetodavni karakter što znači da do 30. juna nema kažnjavanja", objašnjava Stevanović.

Tržišni inspektori obilaze i savetuju a tako i proveravaju da li se sprovodi odluka grada Beograda.

"Jesu kese poskupele, to se vidi, sve imaju oznaku da su biorazgradive, i na pijacama i na drugim mestima, ali šta to znači to ćemo videti", kaže Stevanović i dodaje da na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu radi institut koji je akreditovan za ispitivanje oksorazgradivih kesa tako da sve može proveriti.

Prema važećem pravilniku, u Srbiji su kese "oksorazgradibilne" i "biorazgradibilne", što je, ističe Stevanović, nemoguće jer kese mogu bili ili "oksorazgradive" ili "biorazgradive".

"Zbog ove nastale situacije oko terminologije bivšeg Pravilnika ubrzano se radi novi pravilnik o tehničkim uslovima za kese koje se stavljaju na tržište Srbije i to radi Udruženje za hemiju, odnosno grupacija proizvođača plastičnih proizvoda zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda", kaže Stevanović.

Dodaje da će tekst nacrta vrlo brzo izaći na videlo, a Komora će sledeće nedelje organizovati okrugli sto na koji će pozvati sve relevantne činioce.

Stevanović najavljuje da će učestovati predstavnici nauke, fakulteta, trgovina, kao i proizvođači kesa koji bi dali svoja mišljenja o novom tekstu pravilnika.

U Privrednoj komori Srbije podsećaju da je prema najnovijoj evropskoj direktivi iz 2019. godine, oksorazgradiva plastika ona kojoj je dodat aditiv koji vrši oksidaciju i utiče na fregmentaciju plastike na mikrofragmente ili na hemijsko totalno raspadanje.

Takva plastika i dalje zagađuje okolinu jer se samo razložila na sitnije delove.

Biorazgradnja je uticaj fizičkih i bioloških mikroorganizama na raspad same plastike koja dovodi do toga da se ona razlaže na vodu, ugljendioksid i biomasu.

"Trenutno u Srbiji nema biorazgradivih kesa, a koriste se ili oksorazgradive kese ili obične polietilenske kese", kaže Dragan Stevanović.

PROČITAJTE I OVO


Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deluj globalno-zagadi lokalno

One stare kese su jeli kitovi i kornjace u okeanima a ove "biorazgradive" cemo jesti mi kada njihova fino usitnjena plastika udje u lanac ishrane preko povrca i ribe koje budemo kupovali na pijaci. To je valjda osveta prirode...sta znam...ili jos jedna satanska zavera protiv ovog naroda.

XYZ123

@Deluj globalno-zagadi lokalno A dosad kao nismo jeli nano plastiku?!!!

Ko to tamo peva

Sve ovo je mućka i prevara. Nema da se prepise tako nesto osim iz Italije gde su jedino tamo sve kese iz trgovina biorazgradive. U Francuskoj i Rumuniji su sa takve samo one tanke od 15 do 30 mm, sve druge su normalne polietilenske. U ostalim drzavama su kese normalne polietilenske. Ovde se polazi od toga da ce kese biti zakopavane u zemlju pa se prica o njihovoj razgradnji godinama umesto kao sto se u SVIM drugim drzavama pa i u toj Hrvatskoj kese odlazu i skupljaju da bi se recikirale. Sve je ovo cista fantazija i rad lobija koji nas sad bombarduje o prici u vezi “zagadjenja” vazduha, a industrije teske nemamo.

special image