• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"UMESTO" ZABRANE 3 VRSTE KESA: Tehnološki fakultet predlaže pravilnik

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Mislili smo da više uopšte nećemo videti kese, a sada posle "pale" zabrane ćekamo novi pravilnik. On bi trebalo da predvidi mogućnost upotrebe tri vrste kesa, smatraju stučnjaci Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

  Zabrana kesa – Tehnološki fakultet o novom pravilniku o kesama Izvor: MONDO/Nataša Petrović

Od 1. januara ove godine u Beogradu se primenjuje nova gradska odluka koja se odnosi na korišćenje plastičnih kesa, koja bi mogla da bude primenjena i u drugim sredinama u Srbiji.

Međutim, zbog određenih nedoumica u vezi sa terminologijom korišćenom u važećem Pravilniku Republike Srbije, gde stoji da su kese "oksorazgradibilne i biorazgradibilne", što ne postoji (Privredna komora Srbije sugeriše da mogu da budu samo oksorazrgradive ili biorazgradive), Grad Beograd je odlučio da praktično suspenduje primenu pravilnika, Tačnije, inspekcija tokom nadzora korišćenja plastičnih kesa ima "savetodavnu ulogu", ali ne kažnjava kršenje odluke, i tako će biti do 30. juna.

Možda će vas zanimati

To da li su plastične kese "tregerice" biorazgradive ili oksorazgradibilne utvrđuje se na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, u jedinoj akreditovanoj Laboratoriji za ambalažu i pakovanje.

Rukovodilac ove laboratorije, prof. dr Vera Lazić, u izjavi za Tanjug objašnjava kako izgleda proces ispitivanja i šta je suština ove provere i ukazuje da u toku izrada novog pravilnika o tehničkim uslovima za plastične kese.

"Imajući u vidu važeće standarde, ekološke trendove, interese proizvođača kesa i posebno usaglašenost sa novim propisima EU, bilo bi dobro da novi pravilnik predvidi mogućnost upotrebe sve tri vrste kesa: polietilenske, kompostirajuće i kese sa aditivom za oksidativnu razgradnju i biorazgradnju", kaže Lazić.

SUPA OD PLASTIKE

Pod uticajem UV zraka obična polietilenska plastika se raspada na sve manje i manje komadiće i većina plastike u okeanima su čestice manje od 5 mm i lakše od 1 g. One čine "plastičnu supu" koja pluta na dubini do 100 m. Plutajuće plastične čestice privlače perzistentne organske zagađivače (POPs) iz okolne vode i ostaju blizu površine gde ih morske životinje mogu progutati i uneti u lanac ishrane. podsećaju na Ekoblog.info.

U Laboratoriji na fakultetu trenutno ima oko 30 uzoraka kesa različitih proizvođača koji su dostavili uzorke na ispitivanje.

To su kese od polietilena kojima je u proizvodnom procesu dodat aditiv za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju. Proizveli su takve kese da bi na njoj označili da je ona biorazgradiva i imaju obavezu da jednom godišnje donesu na ispitivanje u našu laboratoriji", kaže Lazić.

Ona dalje objašnjava da najpre utvrđuju od kog materijala je kesa napravljena, zatim njena zatezna svojstva i drugo, nakon čega se pripremljeni uzorci postave u komoru za ubrzano veštačko starenje.

"To je suština metode gde se uzorak podvrgava nepovoljnim uslovima spoljne sredine, uslovima kao da jako sija sunce, da pada kiša, da je prisutan kiseonik, takve uslove imitira komora", objašnjava Lazić.

Po završenom ispitivanju, Laboratorija pravi izveštaj i daje izjavu usaglašenosti sa tehničkim propisom.

"To je Pravilnik o uslovima za okso i biorazgradnju kesa tregerica. To je ono što sada prolaze svi proizvođači kod nas, jer je zakon predvideo strožu kaznenu politiku", rekla je Lazić.

Dalje je, dodaje, uloga države i inspekcije da u svakom segmentu, u proizvodnji, na pijaci ili u prodavnicama, može uzeti uzorak i ponovo poslati na analizu, kako bi se ustanovilo da li je došlo do neke zloupotrebe.

Izvor: DataMediaMarket/Mondo

"Kao što je 'običnim' građanima, tako je i naučnoj zajednici interes unapređenje životne sredine i svakako ćemo dati svoj doprinos odgovarajućim komisijama, Agenciji za zaštitu životne sredine, kako bismo što bolje uredili ovu oblast", rekla je Lazić.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ko to tamo peva

Jedna analiza kosta 80.000 din a potrebno je uraditi dve! Napisite sve, da se vidi ko zaradjuje u haosu.

Ko to tamo peva

A ko je pisao ovaj pravilnik? Ko je bio šaptač daktilografkinji? Strucnjaci sve i secikese!!!

special image