• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U SRBIJU POLA MILIJARDE: Rekordne investicije EBRD u 2019.

Izvor mondo.rs

Najveći deo od 516 miliona evra investicija EBRD-a u 2019. godini otišao je u privatan sektoru, a veliki deo i u "zelene" projekte.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u 2019. godini investirala rekordnih 516 miliona evra u Srbiji, čime je ova banka podigla svoj nivo podrške naročito za privatni sektor i "zelenu ekonomiju".

EBRD je potpisala više od 20 novih projekata tokom protekle godine i registrovala najveći obim ulaganja u zemlji od kada je Srbija postala članica EBRD 2001. godine.

Možda će vas zanimati

"Prezadovoljni smo postignutim rezultatima. Naši partneri u komercijalnim finansijskim institucijama i dalje imaju ključnu ulogu u plasiranju ciljanih i prilagođenih sredstava EBRD-a malim i srednjim preduzećima. Posebno smo ponosni što smo predvodili finansiranje prvog javno-privatnog partnerstva u regionu za projekat infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine, rekonstrukciju deponije u Vinči, koja će biti izgrađena u skladu sa standardima Evropske unije", izjavila je Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan.

Podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podržavanje ekoloških i infrastrukturnih projekata i investicija u energetsku efikasnost i čistu energiju ostaju ključni prioriteti EBRD-a u Srbiji.

S ciljem poboljšanja konkurentnosti privatnog sektora, banka je plasirala 226,2 miliona evra komercijalnim bankama za kreditne linije za mala i srednja preduzeća (MSP), dok je putem WB EDIF i Enterprise Expansion Fund (ENEF) direktno finansirala MSP sa 5 miliona evra.

MSP su takođe imala pristup kreditnim linijama sa podsticajima koje finansira Evropska unija, dok je 140 MSP dobilo savetodavnu podršku za unapređenje izvoznih kapaciteta, digitalizaciju, marketing, finansijsko upravljanje ili razvoj poslovnih veština.

Švedska i Luksemburg su nastavili da pomažu žensko preduzetništvo putem EBRD programa obuke i savetodavne podrške, a Luksemburg je dodatno podržao novi program EBRD-a Star Venture osmišljen da podstakne rast odabranih start-up preduzeća sa velikim potencijalom.

Pored toga, EBRD je plasirala 40 miliona evra putem komercijalnih banaka za podršku finansiranja hipoteka u skladu sa najboljim poslovnim praksama i standardima.

EBRD je obezbedila finansiranje za sanaciju 40 godina stare deponije u Vinči u Beogradu i izgradnju nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada. Iz direktnih sredstava EBRD-a je obezbeđeno 72,25 miliona evra a 35 miliona evra od Erste Group Bank AG u okviru A/B strukture kredita, dok 21 milion evra koncesijskog kredita finansira TaiwanICDF.

EBRD je takođe podržala saobraćajnu infrastrukturu Srbije kreditom u iznosu od 100 miliona evra preduzeću Srbija voz za kupovinu do 18 novih vozova. Uz ulaganje u novi vozni park, EBRD je takođe pomogla Srbija voz projekat izgradnje železničkog depoa u Zemunu, poboljšanje korporativnog upravljanja, IT sistema, upravljanja energijom i sistema za prodaju karata, čime doprinosi celokupnoj modernizaciji države železnice.

U sektoru poljoprivrede, EBRD je Srbiji odobrila kredit od 15 miliona evra za finansiranje obnove i izgradnje infrastrukture za navodnjavanje u Negotinu i Svilajncu. Poljoprivredna infrastruktura u Srbiji, koja je pretrpela jake poplave i suše poslednjih godina, biće time otpornija na klimatske promene. EBRD i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu će dodatno pomoći Srbiji da pripremi nacionalnu strategiju navodnjavanja koja ima za cilj da poveća konkurentnost poljoprivrednog sektora i prilagodi ga klimatskim promenama.

U okviru Instrumenta za finansiranje zelene ekonomije (GEFF), koji je pokrenut 2019. godine uz podršku Evropske unije i Austrije, Investicionog okvira za Zapadni Balkan i Energetske zajednice, EBRD je do danas pomogla preko 600 domaćinstava da unaprede energetsku efikasnost svojih domova.

Građani su putem kredita i podsticajnih sredstava uložili u mere energetske efikasnosti, kao što su izolacija, novi prozori ili kotlovi na biomasu. U 2019. godini dve banke, Erste i UniCredit, imale su u ponudi GEFF kredite za građane Srbije.

Banka je takođe odobrila 10 miliona evra u okviru Globalnog klimatskog fonda (GCF) i GEFF programa UniCredit Leasing-u za podršku malim i srednjim preduzećima u kupovini energetski efikasne opreme.

Druge zelene investicije su i kredit od 7 miliona evra Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću Novi Sad za kupovinu novih autobusa na prirodni gas, i kredit od 2,5 miliona evra opštini Šabac za ulaganje u energetsku efikasnost 40 stambenih višespratnica. Oba projekta će doprineti smanjenu emisije CO2 i nižoj potrošnji energije, smanjujući pritom troškove.

U 2019. godini, EBRD je pokrenula i program za obnovljive izvore energije u sistemima daljinskog grejanja, koji podržava Austrija, a koji ima za cilj da omogući ulaganja u obnovljive izvore energije kao što su solarni ili geotermalni, za sisteme daljinskog grejanja. Trenutno su u toku studije izvodljivosti za nekoliko gradova kako bi se identifikovale potencijalne investicije za period 2020-21.

Pored toga, dve prve velike vetroelektrane Čibuk 1 i Kovačica, koje je finansirala EBRD, završene su tokom protekle godine i proizvode čistu energiju, povećavajući udeo obnovljivih izvora energije u zemlji.

Uz podršku donatora Velike Britanije i Luksemburga, dobar napredak ostvaren je i u poboljšanju korporativnog upravljanja u državnim preduzećima Srbija voz i EPS, pri čemu je EBRD prepoznat kao lider u podršci za reformu državnih preduzeća.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je uložila više od 5,6 milijardi evra u 255 projekata u zemlji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu za poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora i jačanje povezanosti unutar regiona Zapadnog Balkana.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presveti efendija

special image