• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODUVANI ALI NE POPUŠTAJU: Francuzi veruju u "digitalni porez" i za SAD

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da ostaje nada da će biti postignut globalni sporazum o digitalnom porezu, uprkos početnom neuspehu da se pridobiju SAD kada je reč o tom pitanju.

 Francuska i SAD o digitalno porezu Izvor: MONDO / Marko Čavić

"Krećemo se u dobrom pravcu", rekao je Le Mer za televiziju Rojters na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, dodajući da i dalje misli da je Francuska blizu toga da postigne dogovor sa Sjedinjenim Državama oko digitalnog poreza.

Francuska i Sjedinjene Države nisu juče uspele da se dogovore o tome kako da poguraju napred aktuelnu preradu više decenija starih globalnih poreskih propisa, iako su se saglasile da obustave bilateralni spor o digitalnom oporezivanju

Možda će vas zanimati

Le Mer je danas takođe rekao da budući sporazum o Bregzitu sa Ujedinjenim Kraljevstvom ne sme da rezultira bilo kakvim slabljenjem jedinstvenog evropskog tržišta, ali je istovremeno dodao da se nada da je moguće postići dugoročni trgovinskog sporazum izmedu Londona i Brisela.

"Optimističan sam, ali đavo je u detaljima. Francuska vlada ne želi bilo kakvu odluku koja bi mogla da ugrozi ili oslabi jedinstveno tržište", naveo je Le Mer.

Za agenciju AP, glavna vest iz Davosa je ta da će Francuska odgoditi porez prema velikim tehnološkim kompanijama kao što su Google i Facebook(koje u Evropi plaćaju minimalne poreze a zarađuju ogromne sume novca) u zamenu za obećanje SAD-a da će se uzdržati od kaznenih tarifa, što je, kako se ocenjuje, potencijalni znak dobre volje u sve napetijim trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Država i Evropske unije.

"Nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio EU višim carinama na uvoz automobila, francuski ministar finansija Bruno Le Mer je izjavio na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da je dogovorio primirje sa američkim ministrom finansija Stivenom Menučinom", prenosi AP.

Francuski porez od 3,0 odsto na prihode velikih internet kompanija stupio je na snagu u julu prošle godine i izazvao ogorčenje u SAD-u, koje su u znak odmazde uvele kaznene tarife na uvoz francuskih vina, sira i drugih proizvoda.

Le Mer, Menučin i šef Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Hoze Angel Gurija, imaće danas u Davosu sastanak na kome će razmotriti međunarodni pristup pitanju oporezivanja digitalnih kompanija.

"Apsolutno očekujem da ćemo doći do rešenja jer ne postoji plan B", rekao je Gurija za AP.

Američka agencija, međutim, napominje da ostaje neizvesno da li će oni moći da dođu do međunarodnog sporazuma koji bi obuhvatio desetine zemalja čiji su stavovi često suprotstavljeni.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image