• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"JADNA" KINA: Trgovinski rat oborio rast na "samo " 6 odsto godišnje

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Kina je u prošloj godini zabeležila najmanji ekonomski rast u više decenija, posle izbijanja trgovinskog rata Pekinga i Vašingtona.

 Analitičari predviđaju da bi potpisani privremeni trgovinski sporazum dve sile mogao da doprinese oživljavanju kineske privredne akivnosti.

Možda će vas zanimati

I pored stope rasta koja jeste manja od legendarnih "kineskih deset odsto" ali je i dalje fantastična za zemlju takve veličine i jačine, jer Kina je druga najveća svetska privreda.

Kina je prošlu godinu završila optimističnije pošto su trgovinske tenzije sa SAD popustile (prvi deo trgovinskog sporazuma je potpisan pre nekoliko dana), što nagoveštava da niz mera za podsticanje rasta preduzetih u poslednje dve godine možda konačno počinju da daju rezultate, prenosi agencija Rojters.

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u četvrtom tromesečju porastao za 6% u odnosu na godinu ranije, zadržavši međugodišnji tempo rasta na istom nivou kao u trećem kvartalu, pokazali su današnji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Druga po veličini ekonomija u svetu imala je prošle godine rast od 6,1 odsto, dok je njen rast od 6,6 odsto u 2018. već bio najmanji od 1990. godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske vlade.

Očekuje se da će doći do jačanja kineske privredne aktivnosti pošto su Kina i SAD u sredu potpisale privremeni trgovinski sporazum koji je označio primirje u skupom ratu dve sile zbog tehnoloških ambicija i trgovinskog suficita Pekinga.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa pristala je da otkaže planirano podizanje carina na dodatnu kinesku robu, dok je Peking obećao da će kupovati više američkih proizvoda, pre svega poljoprivrednih, iako su obe zemlje zadržale kaznene carine.

Eskalacija trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomje prošle godine je izazvala zabrinutost da će globalna ekonomija zapasti u recesiju. U avgustu je vrednost američkih akcija na Volstritu pala za čak tri odsto prema Nasdak tehnološkom indeksu, a 2,6 odsto prema širem S&P 500 indeksu.

Na kvartalnom nivou, privreda je u periodu oktobar-decembar ostvarila rast od 1,5%, isti kao u prethodna tri meseca.

Ekonomski podaci za decembar, koji su objavljeni zajedno sa pokazateljem o BDP-u, otkrili su iznenadujuće ubrzanje fabričke aktivnosti i investicija, dok je rast maloprodaje zadržao stabilan, čvrst tempo.

Industrijska proizvodnja je u decembru skočila za 6,9% u odnosu na isti lanjski mesec, što je najviša stopa u poslednjih devet meseci.

Ulaganja u osnovna sredstva su u celoj prošloj godini povećana za 5,4%, naspram očekivane stope od 5,2%.

Trgovina na malo je u decembru porasla na godišnjem nivou za 8,0%, isto kao u novembru, a ekonomisti su predviđali 7,8%.

Investicije u nekretnine su povećane za 9,9% u celoj 2019, usporivši blago sa nivoa od 10,2% zabeleženog tokom 11 meseci (januar-novembar).

Samo u decembru, ulaganja u nekretnine su pala na dvogodišnji minimum jer su vlasti nastavile s merama za suzbijanje špekulacija kako bi zadržale pod kontrolom rast cena stambenih objekata.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Yo

Gospodo Kina i dalje izvozi sve u USA kao i pre samo sto sad ide preko Hong Konga. To jest da USA hoce stavrno da ih blokira ni bi to mogli ali ovako neko puni dzepove u Hong Kongu. Veoma moguce kompanije Trampa i Jinpinga...sve je samon kako pare od naroda usmeriti u svoj dzep.

special image