• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jugoimport SDPR: Više posla, više i para državi

Izvor mondo.rs Izvor Blic.rs

Krovna kompanija srpske vojne industrije, Jugoimport-SDPR, posluje dobro u poslednjih sedam godina – investira se a više novca se ipak vraća državi, kaže direktor Jugoslav Petković.

Petković kaže da ta kompanija iz oblasti namenske industrije prošlu godinu završila sa 2,5 milijardi dinara dobiti (oko 21 miliona €), što je treći rezultat po značaju od 2012. godine.

U intervjuu za današnji "Blic", on je rekao da je to preduzeće od 2012. do 2018. državi platio 5,5 milijardi dinara dobiti (47,5 miliona €), što znači da je za sedam godina uplatilo pet puta više nego u prethodni 12 godina.

Možda će vas zanimati

U isto vreme, u investicije je uloženo 98 miliona evra, dok je u proizvodne kapacitete svojih zavisnih preduzeća, kompanija u prethodnih 12 godina uložila 5,8 miliona evra, rekao je Petković.

On je precizirao da je najviše investirano u fabriku streljačke municije u Uzićima, u Kovački centar, Borbene složene sisteme, Kapislanu, Precizan liv u Adi...

Petković je naveo i da je Jugoimport SDPR na kraju 2011. zapošljavao 660 ljudi, a na kraju 2019. godine 1.414, pri čemu je zaposlenost povećana samo u proizvodnji, dok je u administracii smanjena.

On je takođe istakao da SDPR nikada zbog svog poslovanja, ili svojih zavisnih preduzeća, nije tražio niti dobio pomoć iz budžeta.

Petković je, govoreći o tome gde se izvozi oružje, istakao da ono najmanje ide u ratna područja. On je naveo da je do 2012. Srbija trgovala sa osam da danas sa 40 zemalja, a da su njeni najbolji klijenti zemlje Bliskog istoka i Afrike, kao i SAD.

Petković je takođe istakao da je Srbija po transparentnosti izdavanja dozvola za izvoz oružja peta na svetu, a iza su i SAD, Rusija i Kina.

Naveo je i da svaki zaključen ugovor predviđa zabranu reeksporta oružja bez izričite saglasnosti SDPR-a, tako da je "nemoguće da završi u rukama terorističkih organizacija".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krusik

Dzabe nas lerate, nismo zaboravili

Bing-bang

Mozete praviti vodene pistolje, to je novost za vas! Kinezi ce bez razmisljanja prodati licencu za proizvodnju...

special image