• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

To se dešava samo u Švajcarskoj: Manje izvoze satove, a zarada im veća

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Vrednost izvoza satova iz Švajcarske u prošloj godini porasla je 2,4 odsto zahvaljujući dobrim rezultatima u nekoliko istočno-azijskih zemalja koje su ublažile pad prodaje od 11,4 odsto u nemirima pogođenom Hong Kongu, objavilo je udruženje švajcarske industrije satova.

Hong Kong, najveće tržište švajcarskih satova i regionalni distributivni centar za luksuznu robu, ponovo je bio zaslužan za 12,3 odsto švajcarskog globalnog izvoza satova čija je vrednost u prošloj godini dostigla 21,7 milijardi švajcarskih franaka (22,3 milijarde dolara), objavilo je udruženje, a prenosi Seebiz.

"Hong Kong je teško pogođen protestima koji se tamo održavaju od juna", navodi se u saopštenju udruženja.

Možda će vas zanimati

Iako je vrednost izvoza porasla, količina prodatih satova na stranim tržištima smanjila se više od 13 odsto, na 20,6 miliona komada, spustivši se na nivo s početka 1980-ih godina.

Za prošlogodišnje povećanje izvoza gotovo je isključivo zaslužna veća prodaja vrlo skupih satova, uključujući mehaničke satove i satove od plemenitih metala koji se prodaju po ceni većoj od 3.000 franaka.

Švajcarski proizvođači u segmentu jeftinijih kvarcnih i satova od čelika beležili su, pak, slabiju prodaju.

Najviše je prošle godine porasla prodaja švajcarskih satova u Japanu, Kini, Singapuru, Velikoj Britaniji i SAD, dok je na evropskim tržištima stagnirala.

Među najvećim izazovima u budućem poslovanju u udruženju izdvajaju snažan franak, političku paralizu u Hong Kongu, predsedničke izbore u SAD-u i epidemiju koronavirusa u Kini.

Prema odvojenim podacima carinske uprave objavljenim u utorak, Švajcarska je u 2019. zabeležila pad ukupnog izvoza i uvoza, i to za 1,2 odnosno.

Pročitajte i OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image