• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skladište banatski dvor gotovo do 2010?

Generalni sekretar Udruzenja za gas Srbije Vojislav Vuletić je izjavio da podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru neće moći da se završi ove godine, već "eventualno" 2010. godine.

Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru neće moći da se završi ove godine, izjavio je generalni sekretar Udruzenja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

On je agenciji Beta kazao da je moguće da se skladište "eventualno završi 2010. godine".

"Kada budemo imali informaciju da li su naručeni kompresori i instalacije za drugu fazu, kao i urađene pripreme za podzemnu instalaciju koja treba da se radi, možemo tačno da kažemo kada će skladište biti gotovo", kazao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, trenutno je urađena samo prva faza skladišta Banatski dvor i mogućnost istiskivanja gasa je 500.000 kubika na dan, a to je svega pet odsto ukupnih dnevnih potreba Srbije.

Vuletić je dodao da je krajnji kapacitet podzemnog skladišta 800 miliona kubnih metara gasa, a to znači da dnevna isporuka gasa iz tog skladišta treba da bude pet miliona kubika.

"Da bi to funkcionisalo, treba da se završi druga i treća faza i ugrade novi kompresori koji ne mogu da se kupe odmah, već kad se obezbede sredstva oni se naruče, a rok isporuke je 12 do 24 meseca", objasnio je Vuletić.

On je naglasio i da čak skladište bude završeno do kraja ove godine, ono ne bi moglo odmah da se koristi, jer se gas u njega utiskuje leti.

Prema rečima Vuletića, Srbija bi trebalo da nastavi da iznajmljuje skladišta gasa dok ne bude gotovo skladište u Banatskom dvoru, kako bi obezbedila dovoljne količine tog energenta u zimskom periodu.

Vuletić je potsetio da Srbija ima samo jedan gasni ulaz kod Horgoša, i ocenio da bi izgradnjom gasovoda Južni tok problemi snabdevanja gasom mogli biti rešeni.

Vuletić je dodao i da Srbija uvozi 90 odsto gasa iz Rusije dok ostale potrebe zadovoljava domaćom proizvodnjom, koja je nekada bila 25 odsto potreba, ali je zbog nedostatka istraživanja taj udeo opao.

Prema njegovim rečima, Srbija godišnje potroši 2,5 milijarde kubnih metara gasa.

On je ukazao i da je neophodno ulagati u gasnu infrastrukturu i obrazovanje kadrova i dodao da je gasni sistem u Srbiji star 25 godina.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image