• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJEZDA glodara na poljima u Pomoravlju

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Sušno leto i jesen uticali su na masovnije pojave glodara na poljima Pomoravlja, pre svega poljskih miševa i voluharica, izjavila je danas savetodavac za zaštitu bilja Poljoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Ljiljana Jeremić.

"Usevi strnih žita i lucerke su im posebno pogodni, strna žita zbog gustog sklopa, a lucerišta zbog eksploatacije duže godina i neprimenjivanja agrotehničkih mera tokom vegetacije", rekla je Jeremić Tanjugu.

Primene agrotehničkih mera, oranja, kultiviranja, oštećuju se hodnici i uništava deo populacije glodara, dok ostali traže nova staništa, a toga nema kod dugogodišnjih useva.

Možda će vas zanimati

Gust usev strnih žita i višegodišnji usevi odlični su zaklon od ptica, prirodnih neprijatelja glodara, dok osipanje zrna prilikom žetve predstavlja dodatnu hranu glodarima, objasnila je Jeremić i istakla da se obradom zemljišta i pripremom za naredni usev dolazi do značajnijeg uništavnja glodara.

Jeremić je istakla i da je "uništavanje glodara otežano zbog toga što su to vrste koje se sele na susedne parcele i potrebno je obaviti suzbijanje na većim površinama, kako na usevima, tako i na poljoprivrednim površinama, da bi se postigli bolji rezultati".

"Uz agrotehničke mere, neophodna je primena hemijskih preparata, krajem jeseni i sada, početkom proleća, posebno ako se utvrdi kritična brojnost", rekla je Jeremić.

Ona je preporučila poljoprivrednicima da hemijsko suzbijanje počnu za poljsku voluharicu ako evidentiraju pet rupa po aru, a kod poljskog miša ako utvrde jednu aktivnu rupu po aru.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljilja

Poubijali ste njihove prirodne neprijatelje- lisice i šakale, sad se igrajte sa otrovima dok ne potrujete i nas.

Mr Ljutko

Dosli rodjaci Paznje iz kanalizacije..

Paznja

@Mr Ljutko Ako sam ja poljski, ti si slepi mis.

special image