• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BRAVO PIROĆANCI: Građani prodisali, Toplana prešla na gas

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Gradska toplana u Pirotu prešla je sa mazuta na gas i tako se priključila retkim toplanama u Srbiji koja više ne zagađuju životnu sredinu i truju građane.

  Pirot – Gradska toplana prešla na gas Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Time je značajno popravljena ekološka slika grada pa iz dimnjaka Energane Senjak, umesto zagađujućih materija, sada izlazi jedino vodena para.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić danas je sa direktorom Toplane Bratislavom Ćirićem obišao to postrojenje i rekao da iako još ne postoji gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske, odlučili su se na "ostrvsko" snabdevanje gasom, odnosno da cisternama dobavljaju taj energent za daljinski sistem grejanja.

Možda će vas zanimati

"To je pre svega važno sa ekološkog aspekta ali i iz ekonomskih razloga. Ispitivanja koja smo radili sada, od puštanja gasa, pokazuju da se emisija zagađujućih materija značajno smanjila, deset i više puta je manja emisija azotnih oksida, nema gareži, postoji samo vodena para. Cena mazuta bila je veoma nestabilna, a od 1. januara može da se koristi samo niskosumporni mazut koji je još skuplji", rekao je Vasić.

Dodao je da probno grejanje na gas traje mesec dana i da nema nikakvih problema, što je "putokaz kako treba raditi i nadalje".

On je dodao da se u centru grada još samo Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača i Srednja stručna škola greju na ugalj.

"U pregovorima smo sa rukovodstvom ovih škola da se i to reši. Imamo i jedan vrtić, 'Crvenkapu', koja koristi lož ulje koji bi sigurno u narednom periodu trebalo da pređe na gas ili na pelet. Na tome se nećemo zaustaviti. U planu je i da se individualnim domaćinstvima i stambenim zajednicama pod povoljnim uslovima ponudi prelazak u sistem daljinskog grejanja, čime će se dodatno smanjiti zagađenje u gradu", rekao je Vasić.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Samo vodena para, jel mogu da mi objasne tu hemijsku reakciju? Naravno, radujem se sto su presli, cistije je dosta iako nije samo vodena para.

Korto

Vraćajte se sada iz tog groznog inostranstva - vazduh rodni je najzdraviji...

special image