• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEFTINIJE GREJANJE: Zrenjaninci od januara imaju manji račun!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug Izvor rts

JKP "Gradska toplana" saopštila je danas da će od početka ove godine cena daljinskog grejanja u Zrenjaninu biti niža, po odluci lokalne samouprave.

 Pojeftinilo grejanje: Zrenjanin manji računi  Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Gradska toplana" je dobila novi iznos za varijabilni deo cene daljinskog grejanja, koji se umanjuje za pet odsto", navodi se na sajtu tog preduzeća.

Možda će vas zanimati

Umesto dosadašnjih 5,43 dinara po kilovat satu, Zrenjaninci koji su na sistemu daljinskog grejanja plaćaće 5,16 dinara, a ova cena primenjivaće se od računa za januar 2020. godine.

U Srbiji se, prema podacima Udruženja toplana, četvrtina domaćinstava greje iz toplana, a na ugalj i drva 45 odsto.

Jedno od bržih rešenja za smanjenje zagađenja, kojim je ovih dna pritisnuta cela Srbija, je i priključenje individualnih domaćinstava na daljinske sisteme grejanja, piše portal RTS.rs.

Grejanje iz toplana, iako je skupo (plaća se 12 meseci a "radi" samo efektivno tri do pet), važi za najkomfornije, a i ekološki je prihvatljivo. Ove decenije daljinski sistemi su obnavljani, pa od 59 toplana većina koristi gas.

"Učešće prirodnog gasa u proizvodnji toplotne energije je 77 procenta, mazuta 13 odsto, a uglja 10 odsto. Što se tiče gasa sve zagađujuće čestice su na donjim ganicama, a što se tiče onih koje koriste mazut i ugalj njih inspekcije permanentno kontrolišu, tako da je to sve u dozvoljenim granicama", kaže Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

U Valjevu koje se bori sa zagađenjem, konačno, od ove grejne sezone, bar gradska toplana greje na gas. Iako su i individualnim domaćinstvima priključenje na daljinski sistem omogućili još pre tri godine, nisu zadovoljni odzivom. Sada im nude i jeftiniji priključak.

U okviru mera za čistiji vazduh, u Užicu računaju da će i poslednje postrojenje gradske toplane na mazut iduće godine prebaciti na ekološki energent. Ističu da daljinski sistem može da greje i deo individualnih domaćinstva.

"Sama toplana ima rezerve u kapacitetu, toplovodna mreža je razgranata, znači imamo mogućnosti. Toplana je još 2018. smanjila priključnu taksu za 50 posto, ostalo je da se nađu sredstva preko Grada i Republike i da se daju posticaji ljudima da se priključuju na toplanu", kaže Branko Filipović, zamenik direktora JKP "Gradska toplana" Užice.

U Udruženju toplana kažu da svaka lokalna samouprava ima svoj cenovnik za priključenje koji zavisi od udaljenosti korisnika, a u njega ulaze troškovi projektne dokumentacije, oprema za grejanje i izvođenje radova.

Pročitajte i OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Da

Mazu oci ljudima zbog kriminalne afere oko fabrike vode.

special image