• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA DNU SMO LISTE, DOBRO JE: Gde je na svetu najskuplje živeti (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Imaju para ali imaju i troškove, poznata je "muka" stanovnika bogatog severa Evrope. Prema listi koju je na osnovu različitih studija i indeksa napravio magazin Ceoworld, najskuplja je Švajcarska a Srbija je...

Švajcarska je zemlja u kojoj je najskuplje živeti, a na lestvici skupoće slede je Norveška i Island. U određivanju poretka u 132 zemlje u obzir su se uzimale cene stanarina, namirnica, odeće, javnog prevoza i taksija, komunalnih režija, interneta… do cene obroka u restoranima.

Među prvih deset na listi koju je sastavio poslovni magazin Ceoworld je još evropskih "severnjaka", Danska i Luksemburg, ali i Japan, Bahami, Izrael, Singapur i Južna Koreja.

Možda će vas zanimati

Kao bazu za skupoću u Ceoworldu su uzeli "grad-planetu" Njujork. Velikoj jabuci, koja je poznat po skupom životu u njoj, dali su indeks sto, i svi ostalu su poređani na manje ili više od toga.

Podaci na osnovu kojih su pravljeni indeksi za sedam kategorija su raznoliki: studije, zvanični statistički indeksi potrošačkih cena, Numbeo indeks troškova života, nacionalne i internacionalne medijske izveštaje.

Što se tiče regiona, Slovenija je zauzela mesto u gornjoj polovini kao 47, Hrvatska nedaleko od nje kao 53, dok je Crna Gora negde ispod polovine, kao 90-ta. Bosna i Hercegovina je na listi zauzela 96. mesto, Srbija je na 98 (uz komšije iz EU, Rumune) a Severna Makedonija 113. Kosovo se gledalo odvojeni, i ono je na 124 mestu.

Anketa

Koliko je vama skup život u Srbiji?

  • Jedva sastavljam kraj s krajem

    45.62% (172)

  • U EU su plate veće a većina cena niža

    32.36% (122)

  • Imam koliko mi je potrebno

    11.94% (45)

  • Nije loše, u EU su veće plate ali je i sve skuplje

    10.08% (38)

Koliko je vama skup život u Srbiji?

Rezultati

Ne znamo da li je to za hvalu (zbog malih nominalnih troškova) ili brigu (zbog niskog standarda života), ali Srbija u bodovanju nije loše prošla. Indeksu troškova života joj je 35,72 (od 100), trošak rentiranje stana je na nivou 9,08, prema ceni namirnica je na četvrtini njujorških, a tek nešto malo više prema cenama ishrane u restoranima (28,63). Kupovna moć u Srbiji je, generalno na trećini one koju ima prosečan Njujorčanin (indeks 36,72).

Što se zemalja u svetu tiče: Irska je 13, Francuska 14, SAD 20, Austrija 21, a Italija 28. Na mestu iza nje je Nemačka, Španija je 44, Portugal 54, a Mađarska 77, dok je Kina na 80. mestu, a Rusija na 82.

"Srećne" zemlje na dnu liste, odnosno one u kojima je život najjeftiniji, su Pakistan, Avganistan, Indija, Sirija i Uzbekistan.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

Zoki

Platu podifnu, ali podignu i troškove i onda dodjemo na isto... Bez soma evra nista!

Korisničko ime

Beograd: Prosecna plata 400e a samo pristojan stan je 300e. Garderoba, usteda, gorivo, ne daj Boze nov telefon na rate, hrana.. Sa 1.200 evra bi moglo da se zivi samostalno solidno, ispod toga nikako.

special image