• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A KOMŠIJE KUKAJU: Hrvatski minimalac – srpska prosečna plata, a u CIE...

Izvor mondo.rs Izvor Slobodna Dalmacija

Hrvatska je jedna od zemalja u EU koja ima zakonsku minimalnu platu. Za ovu godinu ona je povećana na 435€ ali to ni izbliza nije koliko je drugde u CIE. Znate li ko na Istoku Evrope ima minimalac za trećinu veći od srpske prosečne plate?

 Minimalna zarada u Hrvatskoj, Srbiji i EU Izvor: Screenshot/Eurostat

Hrvatska je bruto minimalnu platu povećala s lanjskih 3.750 kuna (503€) na 4.063 (545€) kunu, što u neto iznosima znači da je minimalac porastao za 250 kuna, na 3.250 kuna (436€).

Možda će vas zanimati

To je povećanje nedovoljno da bi sprečilo hrvatsko zaostajanje u poslednjim godinama za razvijenim i tranzicionim zemljama, piše "Slobodna Dalmacija".

Hrvati kukaju iako je njihov minimalac velik gotovo kao srpska prosečna plata. U Srbiji se u javnom političkom diskursu plata "meri" prema onoj na "Zapadnom Balkanu" (Bih, Albanija, Makedonija..) a u Hrvatskoj je gledaju pream onima koji su ispred njih.

Izvor: Screenshot/Eurostat

A U SRBIJI...

U Srbiji minimalac za januar je, posle povećanja za 2020. godinu, iznosio 31.747 dinara neto (270€), odnosno 42.963 dinara bruto (365€). Prosečna plata za novembar (poslednji objavljeni podatak RZS) je bila oko 479 evra neto i 662 evra bruto.

Hrvatska je podigla svoj minimalac za ovu godinu, to su učinile i druge zemlje, pa je tako Poljska, prema novim podacima Eurostata, podigla bruto minimalac za 81 evro na 611 evra, Slovačka ga je podigla za 60 evra na 580, Litvanija za 52 evra na 607 evra, Češka za 50 evra na 574 evra… Šampioni su i dalje Slovenci, gde je minimalna plata povećana za 54 - na 941 evro.

No, još je bolnije poređenje Hrvata s najvišim “minimalcima” u razvijenoj EU. Tako jedan radnik koji prima minimalnu platu u Irskoj, Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj u mesec dana zaradi koliko tri takva radnika u Hrvatskoj.

Radnik na “minimalcu” u Luksemburgu, gde je propisana minimalna plata najviša, za mesec dana rada plaćen je kao četvorica njegovih kolega u Hrvatskoj.

Još 2014. godine Hrvatska je imala minimalnu platu koja je, s izuzetkom slovenačke, bila veća od “minimalaca” deset tranzicionih zemalja, a u samo pet godina stvari su se preokrenule i danas je bliže začelju te liste nego vodećem mestu.

U samo pet godina, Hrvatsku su visinom minimalca prestigle Estonija, Češka, Litvanija, Slovačka i Poljska koje imaju veću bruto minimalnu platu od hrvatskih 546 evra.

ŠTA GAZDE U HRVATSKOJ NE SHVATAJU

Krešimir Sever, predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, kaže da u Nemačkoj mali broj ljudi dobija samo minimalnu platu jer je ona osnovica na koju se nadograđuju neki dodaci, a kod nas su samo tri davanja izuzeta iz minimalne plate, dok se cijeli niz dodataka uračunava u minimalnu platu. Poslodavci se bune protiv rasta minimalne plate, a opšti je svetski trend da se radnik plati toliko da ga se zadrži a da on ipak ima razvijenu ličnu potražnju za raznim dobrima. Kod nas se to nije shvatilo, pa se u mnogim branšama guraju te minimalne plate na samo dno, drže ih čak i tamo gde je moguće da se plate podignu – u trgovini, obezbeđenju…", kaže Sever.

Za ovogodišnjim bruto minimalcem u Hrvatskoj još zaostaju Rumunija, Bugarska, Letonija i Mađarska. U protekloj deceniji sve su te zemlje značajno podizale svoje minimalne plate, dok ga je Hrvatska u tom razdoblju povećala s 386 evra za svega 41 posto na 546 evra.

Na primer, Litvanija je od 2009. do danas za 162 posto podigla minimalnu platu, Poljska za 113 posto, a podižu ih i zemlje koje još zaostaju za Hrvatskom. Tako je rumunski minimalac u protekloj deceniji porastao za 228 posto, a bugarski za 155 posto.

Prema podacima Eurostata, prvog dana ove godine propisani minimalac ima 21 od ukupno 27 članica Evropske unije, a evropski statistički ured zemlje s minimalnim platama deli u tri grupe.

Bugarska je imala najnižu bruto minimalnu platu od 312 evra, a s njom je u najslabijoj grupi devet članica, pretežno smeštenih na istoku Unije, s minimalnim platama između 400 i oko 600 evra: Letonija, Rumunija, Mađarska, Hrvatska, Češka, Slovačka, Estonija, Litvanija i Poljska.

Iz Eurostata navode da je najviša minimalna plata u Uniji, a reč je o onoj u Luksemburgu od 2.142 evra, gotovo sedam puta veća od najniže koja se isplaćuje u Bugarskoj.

Međutim, razlike u minimalnim platama znatno su manje nakon što se uzmu u obzir razlike u nivou cena. Tada minimalne plate u državama članicama s nižim nivoima cena postaju relativno veće kada se iskazuju standardom kupovne moći (PPS).

Uklanjanjem razlika u cenama, minimalne plate kretale su se od 579 PPS mesečno u Letoniji i 618 PPS u Bugarskoj do 1.705 PPS u Luksemburgu, što znači da je minimalna plata u Luksemburgu viša tri puta od najniže minimalne plate.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ihijihu

Nigde minimalac nije dovoljan za život, samo naši polupismeni građani misle da 1000 evra vredi isto ovde i u npr Njujorku ili Londonu, ovde si sa tim car, a tamo možeš da živiš samo na ulici s tim parama. Zato je u svetu toliko nezadovoljsto..

Nikola

Sta vredi ta njihova plata kad je samo struja skuplja 5 puta. A da ne pricam ostalo.

V

Ma vi verujete ovim podacima,a ne nasem ministru rada ?! Pa vi ste onda ludi, naravno da cu pre da verujem nasem ministru, koji pre neki dan rece kako se ovde bolje zivi sa nasaom platim,nego u inostranstvu sa njihovom platom... XD

special image