• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VINARIMA 9 MILIONA €: Podrška iz budžeta srpskom vinogradarstvu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država za razvoj vinogradarstva u 2020. godini izdvojila 8,9 miliona evra što je tri puta više nego protekle godine.

"Vizije i ideje vinara biće usvojene u narednih par nedelja u Strategiji razvoja vinarstva i vinogoradarstva Srbije do 2030 i to je pravi način da se definišu ciljevi i putkaz kako bi ova industija rasla i postala brend Srbije", rekao je Mali sinoć na svečanosti u Beogradu povodom Svetog Trifuna, dana vinogradara.

Mali je rekao da su vinari na sastanku kome je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, naveli da im za promociju, zasade, održavanje autohnotnih sorti i subvenciju treba 8,9 miliona evra, i to je deo strategije o vinogradarstvu koja se pravi.

Možda će vas zanimati

"Tačno toliko koliko su tražili je u budžetu za 2020, a to je tri puta više nego prošle godine. Mali korak, koji je pokazatelj koliko smo spremni da promenimo u ovoj industriji da vinska industrija i vino postanu brend Srbije", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, želja je da imamo razlednice vinograda ne samo iz Toskane i Francuske već iz Smedereva, Jagodine, Fruške gore, Vranja i drugih delova Srbije koji su postali ili će postati još prepoznatljiviji po vinu.

Na svečanosti "Sveti Trifun na Savskom Vencu" u kući Kralja Petra I, predsednik Saveza Božidar Aleksandrović rekao je za Tanjug da je vino u Srbiji na zavidnom nivou i dodao da će kvalitet rasti povećanjem broja zasada.

Ovom prilikom su proglašeni pobednici u osam katerorija birani između 295 uzoraka 110 vinarija.

"Cilj organizatora svečanosti je da se vidi gde se danas nalazi kvalitet srpskog vina, jer je pred nama 10 godina intenzivnog razvoja gde je predviđeno podizanje na hiljada hektara vinograda i investiranje u opremanje vinarija, razvoj vinskog turizma, promociju vinskih regija i srpskih vina u zemlji i inostranstvu", rekao je Aleksandrović.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

Korto

Ti vinari su već bogati. Da ste ljudi, dali bi siromašnim domaćinstvima koja jedva preživljavaju...

special image