Američki proizvođač električnih automobila je najavio u novembru da će svoju "Gigafabriku" graditi u Gruenhajdu, u istočnoj pokrajini Brandenburg, i kao pripremu je krenuo da – seče šumu.

Iako je nadležna državna ekološka služba dala dozvolu da se "obriše" 92 hektara šume da bi se napravilo građevinsko zemeljište, Nemci koji nisu željni investicija po svaku cenu kao u Srbiji ili Bugarskoj su se pobunili i Viši upravni sud država Berlin i Brandenburg je morao da donese meru zabrane dok se stvar pravno ne razreši, javlja Rojters.

Dozvola za građenje nije još izdata, pa je kompanija preduzetnog Elona Maska krenula da priprema teren na svoj rizik. I dobro ime je krenula jer je sud morao da izda meru toliko hitnu da je ostalo još samo tri dana rada da bi na mestu šume "osvanula" ledina.

Da se sud nije oglasio pitanje je koliko bi bila efektna žalba sudu lokalne ekološke grupe Zelene lige Brandenburga (Gruene Liga Brandenburg), na koju su kivni iz pro*biznis redova vladajućih demohrišćana i liberalnih demokrata, koji u ovome vide opasnost po imidž Nemačke kao mesta dobrog poslovanja.

Lokalni i nacionalni zakonodavci su zatečeni snagom protesta protiv izgradnje Gigafabrike, u kome stotine demonstranata bez prestanka protestuju zbog opasnosti koje gradnja donosi lokalnoj flori i fauni i zalihama vode.

Tesla trenutno ima dve gigafabrike u SAD a od kraja prošle godine i jednu u Kini. Ovo e im biti prva u Evropi.

Akcije kompanije su porasle 340% od juna, od kad su se investitori u znaajnijem broju pridružili Maskovoj viziji budućnosti automobilizma. Kompanija sada planira izdavanje akcija vrdnih 2 milijarde dolara.