• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUD ZAUSTAVIO TESLU: "Ekološka" fabrika e-automobila ne sme da poseče šumu

Izvor mondo.rs Izvor reuters

Velika pobeda ekologa u Nemačkoj, i to protiv industrije koja se predstavlja kao "zelena". Sud je naredio američkoj firmi Tesla Inc da prestane da seče šumu pored Berlina, gde namerava da smesti svoju megafabriku.

 Tesla Nemaćka – Sud zaustavio seču šume za megafabriku Izvor: Screenshot/Youtube/Imanuel Marcus

Američki proizvođač električnih automobila je najavio u novembru da će svoju "Gigafabriku" graditi u Gruenhajdu, u istočnoj pokrajini Brandenburg, i kao pripremu je krenuo da – seče šumu.

Iako je nadležna državna ekološka služba dala dozvolu da se "obriše" 92 hektara šume da bi se napravilo građevinsko zemeljište, Nemci koji nisu željni investicija po svaku cenu kao u Srbiji ili Bugarskoj su se pobunili i Viši upravni sud država Berlin i Brandenburg je morao da donese meru zabrane dok se stvar pravno ne razreši, javlja Rojters.

Možda će vas zanimati

Dozvola za građenje nije još izdata, pa je kompanija preduzetnog Elona Maska krenula da priprema teren na svoj rizik. I dobro ime je krenula jer je sud morao da izda meru toliko hitnu da je ostalo još samo tri dana rada da bi na mestu šume "osvanula" ledina.

Da se sud nije oglasio pitanje je koliko bi bila efektna žalba sudu lokalne ekološke grupe Zelene lige Brandenburga (Gruene Liga Brandenburg), na koju su kivni iz pro*biznis redova vladajućih demohrišćana i liberalnih demokrata, koji u ovome vide opasnost po imidž Nemačke kao mesta dobrog poslovanja.

Lokalni i nacionalni zakonodavci su zatečeni snagom protesta protiv izgradnje Gigafabrike, u kome stotine demonstranata bez prestanka protestuju zbog opasnosti koje gradnja donosi lokalnoj flori i fauni i zalihama vode.

Tesla trenutno ima dve gigafabrike u SAD a od kraja prošle godine i jednu u Kini. Ovo e im biti prva u Evropi.

Akcije kompanije su porasle 340% od juna, od kad su se investitori u znaajnijem broju pridružili Maskovoj viziji budućnosti automobilizma. Kompanija sada planira izdavanje akcija vrdnih 2 milijarde dolara.

Protesti zbog gigafabrike
Izvor: Youtube/Imanuel Marcus

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image