To je među berzanskim špekulantima izazvalo jagmu za hartijama ovog proizvođača električnih automobila.

Ovo je najveći jednodnevni skok akcije Tesle od maja 2013. godine, izveštava CNBC.

Analitičari Argusa su se u svojoj prognozi pozvali na Tesline snažne finansijske pokazatelje za četvrto tromesečje objavljene prošle sedmice, koji su premašili očekivanja na Volstritu. Takođe su podigli procenu zarade po akciji Tesle na 8,01 dolar sa 5,96 dolara, predvidevši da će se ona udvostručiti do 2021. godine.

Tesla motors akcije porasle 220 odsto u jednom danu
Screenshot/nasdaq.com 

Na otvaranju berze, akcijama Tesle se trgovalo na nivou neznatno iznad 717 dolara, da bi tokom dana dotakle svoj istorijski maksimum od 786,14 dolara.

Od početka godine do danas, akcija kompanije koja je napravila veliki prodor otvaranjem proizvodnje u Kini, je porasla za više od 85 procenata a tržišna kapitalizacija kompanije (broj akcija pomnožen trenutnom vrednošću) sad iznosi nešto više od 140 milijardi dolara.

Iz Tesle su saopštili prošle srede da bi isporuka vozila u 2020. godini trebalo "lagodno da premaši 500.000 komada", nakon što su prethodno objavili da su u četvrtom kvartalu isporučili širom sveta 112.000 vozila. To je, inače, kompanijski rekord i znatno više od prognoza na Volstritu, gde je tipovano da će isporuke iznositi 106.000 jedinica.