• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanci dogurali do 480€ a Slovenci prebacili 1.100€

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Koliko su pojedine bivše republike SFRJ za četvrt veka odmakle u "tranziciji" i tržišnoj ekonomiji najbolje se vidi prema prosečnim platama, ma kako ta statistička kategorija bila sporna.

  Prosečna zarada u BiH 486 evra Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Prosečna neto plata u BiH u decembru prošle godine iznosila je 951 KM (486€) i nominalno je viša za pet odsto nego u novembru iste godine, te veća za 2,5 odsto u odnosu na decembar 2018. Takva plata je, kao i u Srbiji,  čak manja nego što je bila minimalna plata u Hrvatskoj.

U Crnoj Gori je "prosečna" plata za isti period doterala na 520€.

Najniža prosečna decembarska neto plata u Bosni i Hercegovini od 580 KM (297€) bila je u sektoru hotelijerstva i restorana.

Možda će vas zanimati

Najviča je bila u finansijskim i delatnostima osiguranja, gde se u proseku dobijalo 1.664 KM (851€).

U BiH je prosečna mesečna bruto plata u decembru lani iznosila 1.470 KM (752€) i nominalno je viša za 5,2 odsto u odnosu na novembar iste godine, te viša za 2,6 odsto u odnosu na decembar 2018.

ZA to vreme u Sloveniji je prosečna decembarska plata iznosila je 1.215€ neto, što je nominalno za 1,6% i realno za 1,4% niže od novembarske plate. Taj pad je posledica performansi i božićnih bonusa isplaćenih u novembru.

U bruto iznosu isplaćeno je 1.855€, što je za 2,2%, a realno za 2% manje od novembarske plate.

Prosečna plata u Sloveniji u prošloj godini iznosila je 1.754€a bruto i 1.134€ u neto iznosu, objavio je danas slovenački statistički zavod, ističući da su plate rasle i u javnom i privatnom sektoru.

Porast neto plata iznosio je nominalno 3,7%, a realno za 2,1%, prenosi STA, dok je kod bruto iznosa povećanje veće – 4,3% nominalno i 2,7% realno u odnosu na 2018. godinu.

Prosečna bruto plata u privatnom sektoru prošle godine povećana je za 3,9%, u javnom sektoru ukupno za 5,4%, a od toga u državnoj upravi za 6,5%.

Nadprosečni porast plata u državnom sektoru direktna je posledica realizacije dogovora o povećanju plata i priznatih troškova rada u javnom sektoru, koji su prošle godine postigli sindikati javne uprave i vlade, objavio je statistički zavod.

Najveće mesečne bruto plate za 2019. godinu kod Slovenaca isplaćene su u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, klimatizacijom i one su iznosile u proseku 2.628€.

U Srbiji je prosečna plataza novembar bila 480€.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image