• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U "Đerdap 2" uleće 31 milion EVRA! (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor JP "Elektroprivreda Srbije" Milorad Grčić potpisali su Protokol o saradnji na realizaciji projekta adaptacije brodske prevodnice u sastavu HE "Đerdap 2", vredan 31 milion evra!

Nakon potpisivanja Protokola u Kladovu, ministarka Mihajlović je u izjavi medijima istakla da država poslednjih nekoliko godina ulaže u vodni saobraćaj i da ta ulaganja iznose 350 miliona evra.

"Prošle godine potpisali smo protokol za rekonstrukciju brodske prevodnice Đerdap 1, ove godine za prevodnicu na Đerdapu 2 i ukupno ulažemo 60 miliona evra za obe. To je važno za ovaj kraj, za elektranu i dalja ulaganja u infrastrukturu, jer nema ničeg važnijeg od infrastrukture, to utiče na razvoj naše privrede i rast BDP-a", rekla je Mihajlovićeva.

Možda će vas zanimati

Ona je dodala da rekonstrukcija prevodnice "Đerdap 1" počinje u maju ove godine, te da je taj proces pohvaljen od evropskih instiucija kao jedan od najpreglednijih, kada je reč o ulaganjima u vodni saobraćaj Srbije.

Mihajlovićeva je istakla i da će se raditi i na proširenju Luke Prahovo, u šta će biti uloženo 10 miliona evra.

Grčić je izjavio da današnji sporazum govori da država brine o energetici i infrastrukturnim predusovima za dalji ekonomski razvoj zemlje.

"Prevodnica koja će u narednom periodu biti rekonstruisana znači novi život Đerdapu 2, a uz to ćemo u narednih 10 godina, možda i manje, uraditi kapitalni remont svih 10 hidroagregata na Đerdapu 2", rekao je Grčić.

On je dodao da će nakon kompletne rekonstrukcije Đerdap 2 imati 320 megavata instalisane snage najčistije energije.

Direktor Hidroelektrane Đerdap 2 Dragan Maksimović rekao je da je brodska prevodnica izuzetno značajan objekat, jer bez nje bi na Đerdapu 2 plovidba bila zaustavljena.

On je kazao i da je ta prevodnica puštena u pogon 1994. godine i da je za 26 godina imala više od 40.000 manipulacija, što znači da je njena oprema skoro dotrajala i da je spremna za rekonstrukciju.

Pročitajte i OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sova

Koliko li ulece u dzep?

special image