• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JKP Pogrebne usluge odgovara privatnicima: "Nemate dozvole a skuplji ste!"

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor mondo.rs

Iz JKP Pogrebne usluge su rado odgovorili na pitanja portala MONDO povodom tvrdnji privatnih pogrebnika o monopolu zbog koga sahrane koštaju više nego što bi trebalo, i tvrde da se u javnosti plasiraju nepotpune informacije u pogledu ove delatnosti.

 JKP Pogrebne usluge odgovara privatnicima o monopolu i skupim sahranama Izvor: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac

Naime, izmenama Zakona o komunalnim delatnostima po prvi put su izdvojene delatnost održavanja grobalja i sahranjivanje, i pogrebna delatnost. Donošenjem Uredbe o minimalnim uslovima za obavljanje komunalnih delatnosti, po prvi put je uveden red u obavljanju istih.

"Shodno tome, da bi vršilac komunalne delatnosti nazvane 'pogrebne usluge', mogao da obavlja tu delatnost, treba da ispunjava zakonom propisane uslove, koje na teritoriji Beograda, za sada, pored JKP Pogrebne usluge, ispunjava samo jedno privatno preduzeće od oko 150 koliko se bavi ovom delatnošću, što je nonsens!", saopšteno nam je iz Informacionog centra ovog preduzeća povodom primedbi privatnih pogrebnika o razlozima skupih sahrana u Beogardu..

Možda će vas zanimati

Beogradski komunalci kažu da se, "za razliku od pogrebnih usluga koje se uglavnom obavljaju od strane privatnika mimo Uredbe", njihove cene usluga, održavanja grobalja i sahranjivanja, nisu menjale punih pet godina.

"Cene određuje osnivač - u ovom slučaju Grad Beograd - i tek je u avgustu 2019. godine Grad dozvolio povećanje cena od 5%, što je znatno ispod kumulativne stope inflacije za taj period! Što se tiče perioda od 10 godina, ukupno povećanje cena iznosilo je 36,5%, a ne 100% kako netačno tvrde iz privatnih preduzeća. Mi zaista ne znamo kakve su cene u Inđiji, ali možemo svakako pretpostaviti da su cene pogrebnih usluga u Babušnici još niže", kažu iz JKP Pogrebne usluge povodom primedbe privatnika da je u Inđiji cena sahranjivanja 14.000 dinara a u Beogradu 72.000.

Iz komunalnog preduzeća ističu da su cene pogrebne opreme i cene pogrebnih usluga komercijalne cene, i njih svaki subjekat samostalno određuje.

O "PREGLEDANJU PAPIRA"

Što se tiče primedbe privatnih pogrebnika da JKP za pregledanje dokumentacije koje stranka sama pribavi i donese naplati 2.500 dinara, u Pogrebnim uslugama kažu da, shodno tome da "privredni subjekat koji upravlja grobljima mora voditi evidenciju o svakom sahranjenom licu i o mestu gde je isto sahranjeno, taj posao se svakako ne može smatrati 'običnim pregledanjem papira'".

"Tvrdnja da su naše cene veće u odnosu na privatna pogrebna preduzeća nije tačna, jer smo se mnogo puta uverili da privatnik posle dojave iz bolnica od svojih 'saradnika', za koje plaćaju po 200-300 evra, odmah naplate od porodica preminulih po 200.000 dinara za usluge koje kod nas koštaju oko 80.000 dinara", decidirani su iz JKP.

U Pogrebnim uslugama negiraju i da je broj zaposlenih u JKP preveliki.

"Nije, a evo i zašto. Ukupna površina beogradskih grobalja iznosi 350 hektara. Ove površine treba održavati, kao i brojne objekte: kapela, saobraćajnice, trotoare, česme … JKP „Pogrebne usluge“ – Beograd, učestvuje na tržištu kao i ostali subjekti, no od istih se odvaja ozbiljnošću posla i savesnim radom", piše u saopštenju.

Iz JKP Pogrebne usluge odbacuju svaku mogučnost da imaju, a kamoli zloupotrebljavaju, monopol stečen istovremenim upravljanje grobljima i obavljanjem usluga pogrebnika.

"Izmenama Zakona o komunalnim delatnostima i donošenjem pomenute Uredbe, isključena je svaka mogućnost monopola. Na deset beogradskih grobalja, koja su u našoj nadležnosti, obavi se oko 45 sahrana u proseku dnevno, a čekanje na sahranu je od 2-3 dana bez obzira da li sahranu zakazuje privatnik ili naše preduzeće", tvrde iz JKP.

Što se tiče odvoženja pokojnika u sabirnu kapelu u Deligradskoj ulici bez razgovora sa porodicom i tako date saglasnosti, iz JKP ističu da je po važećoj odluci Grada Beograda, obavezan transport svih preminulih iz medicinskih ustanova u Beogradu u tu kapelu.

Na možda i ključne zamerke privatnih pogrebnika, da se prostorije bolnica, drugih medicinskih ustanova i staračkih domova, zloupotrebljavaju za nuđenje pogrebničkih usluga i da to ne samo da nije lojalna konkurencija već nije ni u skladu ni sa propisima o medicinskoj zaštiti građana, iz JKP Pogrebne usluge da prostorije koje koriste u nekim bolnicama u Beogradu (a gde su prethodno bila neka privatna preduzeća), "dobili na zakonom propisan način u skladu sa uslovima koji su javno oglašeni", i da se tamo se ne prodaje oprema.

Anketa

DA LI VI MISLITE DA SU SAHRANE SKUPE?

  • Da, bezobrazluk je zarađivati na tuđoj nevolji

    91.25% (438)

  • U takvom trenutku ne gleda se mnogo na cenu

    2.92% (14)

  • Ne, i to mora da košta

    2.5% (12)

  • Da, ako idete kod privatnika, znamo svi kakvi su

    1.88% (9)

  • Da, ako idete na "jeftiniju" državnu varijantu

    1.45% (7)

DA LI VI MISLITE DA SU SAHRANE SKUPE?

Rezultati

"Što se tiče staračkih domova, kojih u Beogradu ima oko 160 u njima isključivo rade privatna preduzeća", kažu iz JKP.

Na kraju, iz JKP Pogrebne usluge zaključuju da su svojim radom uticali da se u velikoj meri smanji zloupotreba i "nameštanje poslova" privatnim pogrebnicima, i da će istrajati za na poštovanju Zakona i postojanja istih uslova za obavljanje delatnosti, kako za privatnike tako i za preduzeća koje je osnovao Grad Beograd.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos

Cene su prevelike s obzirom na pruzene usluge. Za 60000 dinara nemas nista osim kopanja rake. S znajuci da je plata tih momaka oko 25000 dinara mesecno, pitanje je kome i za cega idu te pare? Sta vise cak i traze 2500 dinara godisnje ako hoces neku stariju osobu kolima da odvedes do grobnog mesta. Ne postoji ni jedno godisnje brisanje nadgrobne ploce za taj ogroman novac. Rec je o Mitrovackom groblju i komunalnom preduzecu.

Dušan

Ne znam ko je u pravu, a i ne zanima me. Nažalost, uverio sam se da JKP Pogrebne usluge zaista dobro rade svoj posao. Retko sam tako efikasno i brzo završavao sve u drugim JKP.

Arabeska

Iskopaće te Bili!

special image