• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je koronavirus ekonomski "crni labud“?

Izvor mondo.rs

Na berzama se "crnim labudom“ označavaju nepredvidljivi događaji s velikim posledicama. Ekonomisti trenutno raspravljaju o tome kolike će dalekosežne posledice za privredu imati koronavirus.

Sve češće se govori o "crnom labudu" kad je reč o ekonomskim posledicama koronavirusa.Time se misli na potpuno neočekivan događaj koji je krajnje redak, ali ima katastrofalne posledice za finansijska tržišta i realnu ekonomiju.

I sve češće čuju poređenja sa svetskom finansijskom krizom 2008. kada je propast jedne od vodećih američkih banaka sa 150-godišnjom tradicijom bila potpuno neočekivana. Jer su posledice bankrota Liman bradersa bile izuzetno dalekosežne, piše Dojče vele.

Možda će vas zanimati

Tada je katastrofa dolazila s finansijskih tržišta i zahvatala realnu privredu. Danas je obrnuto.

Zatvaranje preduzeća, otkazivanje sajmova, ukidanje linija u avio saobraćaju, izolacija milionskih gradova, dovode do pada realne ekonomije. A kad zbog toga preduzeća manje zarađuju, onda se to odražava na pad vrednosti deonica, a time i na finansijska tržišta.

Od izbijanja epidemije koronavirusa u Kini i opsežnih mera izolacije u toj zemlji, kineska ekonomija je prestala da bude pokretač svetske konjunkture.

A kad bivši šef nemačke Bundesbanke Aksel Veber polazi od toga da će kineska ekonomija u prvom tromesečju pasti za 1,5 posto, onda to sigurno ima globalne posledice. Jer, na Kinu otpada gotovo 20 posto ekonomske aktivnosti u svetu.

Tvorac "crnog labuda" kao bauka finansijskih tržišta do sada nije javno progovorio o posledicama koronavirusa.

Nasim Nikolas Taleb, američki finansijski matematičar, bivši profesionalac u Vol Stritu i autor bestselera, i dalje ćuti. Ovaj stručnjak poreklom iz Libana je koristio pojam "crnog labuda" još 2001. u svojoj knjizi "Fooled by Randomness" (Prevareni slučajnošću).

Kad se 2007. pojavila njegova knjiga "The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable" (Crni labud: Uticaj krajnje neverovatnog), zanimanje za nju je bilo prilično slabo. Tek nakon sloma Liman bradersa godinu dana kasnije Talebova knjiga je postala tražena u celom svetu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bobi

Pa ne bi me čudilo ni malo..

special image