• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epidemija ZATVORILA PRVE HOTELE u Srbiji: Gubici OGROMNI, nemaju za plate!

Izvor mondo.rs

U Srbiji su danas zatvoreni prvi hoteli zbog otkazivanja poseta gostiju usled korona virusa, kažu u Poslovnom udruženju hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES). "Gubimo mnogo, neki hoteli nemaju da isplate plate", kažu hotelijeri.

Dramatične izjave hotelijera i restoratera Srbije poslate su danas iz Beograda.

Predsednik Skupštine HORES-a, Tomislav Momirović, rekao je da biznis hotelijera u Beogradu i većim gradovima prestaje da postoji.

"
Kao hotelijeri, mi moramo da kažemo da naš biznis u ovim trenucima u Beogradu i u većim gradovima prestaje da postoji. Znate šta se dešava kada biznis padne za 10, 15, 20 odsto, a mi smo danas u situaciji da se poslovi tope na nivou od 80 do 90%. Prvi hoteli su danas zatvoreni i radnici otpušteni, određeni broj hotela danas nema novca da isplati plate i obaveze svojim zaposlenima i to su činjenice na koje mi moramo da ukažemo", rekao je Momirović.

Možda će vas zanimati

On je upozorio da se može očekivati da će veliki broj hotela biti zatvoren ako se stvari ne promene u skorijem periodu.

"Naš posao u ovom trenutku prestaje da postoji, turizam je izuzetno ugrožen", rekao je Momirović dodajući da u privredi, zaposleni u hotelijerstvu trpe najviše posledice u trenutnim okolnostima.

Na novinarsko pitanje o tome da li se u novonastalim okolnostima očekuje i pomoć države, Momirović je objasnio da je ovo vanredna situacija koju je potrebno razmatrati na najvišem nivou:

"Mi nismo orijentisani na to da tražimo pomoć države u redovnim okolnostima, ali ovo je zaista nešto što je prouzrokovalo razarajuće posledice po hotelski biznis i mi to moramo da sagledamo. Svi znate da 50% našeg prihoda odlazi na poreze, a mi trenutno prihod nemamo, tako da će biti upitno kako možemo da platimo poreze u tim okolnostima i jasno je da se ove stvari neće stabilizovati u skorijem periodu. Stoga će naš prvi predlog Vladi Srbije biti upravo smanjenje poreza", rekao je Momirović.

NEMA GOSTIJU, NEMA POREZA?

U HORES-u najavljuju da će tražiti olakšice za plaćanje poreza, jer kako kaže Momirović, "ovo više nisu redovne ni vanredne okolnosti već katastrofalne za hotelijere". Takođe kažu da su pojedini hoteli zbog sprečavanja širenja virusa ukinuli uslugu švedskog stola kao i da su počeli dezinfekciju soba.

To udruženje je od svih hotela zatražilo podatke o otkazivanju aranžmana za februar, mart i april i direktor HORES-a, Georgi Genov, kaže da za sada imaju informacije da je u 64 hotela otkazano 7.132 individualnh noćenja, a da je otkazano i 25.337 noćenja (grupnih), koja su ranije zakazana.

Genov je novinarima uoči vanredne sednice UO HORES-a povodom aktuelne epidemiološke situacije, na temu "Uticaj COVID-19 na poslovanje hotelske i restoraterske industrije Srbije" rekao da je zapravo broj otkazanih noćenja trostruko veći i da svakog trenutka stižu informacije o otkazivanju.

On je najavio da će se u narednih 10 do 15 dana biti poznat podatak koliko je otkazano noćenja do 1. maja, a da je planirano da se 15. maja Skupština HORES-a sastane kako bi se videlo kolika je šteta usled toga nastala.

Na Sednici se obratio i predsednik Upravnog odbora HORES-a Aleksandar Vasiljević, koji je govorio o potencijalnom zatvaranju hotela i istakao da broj rezervacija pada iz dana u dan, te da će verovatno jedan od uslova biti zatvaranje hotela.

Što se tiče tih nekih velikih hotela, naveo je da su oni su počeli da zatvaraju sprat po sprat, počeli su da dezinfikuju spratove, jer verovatno neće biti povećanog broja gostiju u narednih pet nedelja. Stoga, kako je istakao, očekuju da će ova situacija potrajati sigurno pet do šest nedelja.

Na skupštinu HORES-a došao je i predsednik PKS, Marko Čadež, državni sekretar Ministarstva trgovine Milan Knežević, direktorka TOS Marija Labović, a pozvani su i predstavnici Ministarstva zdravlja.

Premijerka Ana Brnabić najavila je razgovore sa hotelijerima i predstavnicima turističkog sektora za sutra.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ripper

Tek smo poceli da uvozimo koronu a ovi satro nemaju za plate, koga bre ovi farbaju. Ispada kao da nisu mesecima radili a ne par dana

Gilebg

Jedno popodne zatvoreni i odma ogromni gubici i nemaju za plate?? A sta ste svih ovih meseci i godina radili kad ne mozete da izdrzite par dana bez posla???

Brajan Bulaga

Ne brinite, proci ce ovo do leta, pa kad navale Bugari...

special image