• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIJALITI NA SUDU: Braća dizelaši zbog zagađenja vazduha plaćaju kaznu

Izvor mondo.rs Izvor n1

Američka TV emisija Dizel braders (Diesel Brothers), koja se od 2016. godine prikazuje na kanalu Diskaveri, kažnjena ja na sudu zbog – zagađenja životne sredine.

  Diskaveri rijaliti o dizelašima kažnjen zbog zagađenja vazduha Izvor: Screenshot/Youtube/ FOX 13 News Utah

Emisija o grupi prijatelja u državi Juti koji prepravljaju kamionete, sudski je kažnjena s 848.000 dolara zbog "modifikovanja, stavljanje u promet i prodaje vozila koja zagađuju vazduh i imaju instalirane uređaje za varanje pri kontroli izduvnih gasova".

Na kraju sudskog procesa koji je trajao četiri godine, Okružni sud Solt Lejk Sitija je ove nedelje, uz novčanu kaznu, izdao i trajnu zabranu aktivnosti kojima Braća dizelaši krše američki Zakon o čistom vazduhu, prenosi TV N1.

Možda će vas zanimati

U presudi je detaljno opisano oko 400 prekršaja kojima su osuđeni zaobišli sisteme dizajnirane da smanje emisiju čestica i azot-oksida iz vozila s dizelmotorima.

Presuda je pobeda udruženja "Lekari Jute za zdravo okruženje", koje je tužilo emisiju pošto su na Diskaveriju (Discovery) videli modifikovane kamionete koji izbacuju crne dim.

"Nelegalno modifikovanim dizelašima nema mesta na našim putevima", rekao je lekar Brajan Mendž, predsednik Udruženja.

On je rekao da izrečena presuda znači da "mora da odgovara svaki biznis koji ne samo što profitira od zagađenja koje stvara njegov ručni rad, već to i slavi".

Dizel braders o okazni zbog zagađenja
Izvor: Youtube/ FOX 13 News Utah

Lekarska grupa tražila je više od milion dolara kazne i tvrdila da zakon dozvoljava sankcije do 4,4 miliona dolara. Ali, sudija je uvažio razne olakšavajuće faktore za "dizelaše", između ostalog što su zaradili samo po oko 1.500 dolara po svakom od 50 kamioneta koje su prodali ili poklonili tokom petogodišnjeg perioda koji je pomenut u tužbi.

S druge strane, sud je procenio da protagonisti serije mogu sebi da priušte plaćanje kazne, jer samo jedan od njih, nazvan u emisiji Hevi D (Heavy D, inače Dejvid Sparks), i njegove kompanije, imaju prosečno 300.000 dolara prihoda godišnje za poslednje tri godine, a samo od kanala Diskaveri, 482.597 dolara.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image