• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMAMO DOVOLJNO i brašna, i šećera i ulja...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Zaliha jestivog ulja, brašna, šećera i vode ima dovoljno i nema razloga da građani kupuju i skladište velike količine osnovnih životnih namirnica, kažu najveći proizvođači u Srbiji. Pojačaće se i proizvodnja sredstva za dezinfkeciju.

Čadež je novinarima, posle sastanka s najvećim proizvođačima a kome je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, rekao da je prethodnih dana porasla potražnja i poručio da su nadležni u redovnoj komunikaciji sa proizvođačima i da su svi oni danas potvrdili da nema razloga da se roba skladišti u kućama.

"Svega toga ima dovoljno i biće dovoljno. Sirovina ima, i što je najvažnije, nijedan proces nije ugrožen kad je u pitanju proizvodnja, to je osnovna poruka", rekao je Čadež.

Možda će vas zanimati

Naveo je da je na sastanku sagledano kako proizvođači razmišljaju u slučaju različitih scenarija i kakve interne politike unutar kompanija vode kada su u pitanju moguće zaraze korona virusom.

Podsetio je da je PKS otvorila info servis za privredu u vezi sa korona virusom, koji je otvoren 24 sata, sedam dana u nedelji i da su već primili veliki broj poziva.

Vladimir Milović iz uljara Dijamant, rekao je novinarima da ta kompanija vodi računa o svemu, pre svega, o zaposlenima i poručio da suncokreta i soje ima do septembra, da proizvodnja radi punim kapacitetom i zadovoljava sve potrebe potrošača.

"Isporučujemo robu i subotom i nedeljom i radimo u tri smene, poslednja tri dana je povećana potražnja, ali uspevamo da zadovoljimo sve potrebe", rekao je Milović.

Naveo je da je u poslednja tri dana potražnja povećana za 50 odsto, a da je juče 100 odsto bilo više nego u prethodnim danima i situacijama.

"Nema mesta panici, robe ima dovoljno, ne samo u našoj kompaniji nego kod konkurencije, kako smo danas čuli na sastanku", rekao je on.

Miloš Stojisavljevic iz punionice vode Knjaz Miloš, u ime svih proizvođača mineralnih voda kaže da je povećana potražnja poslednjih nekoliko dana, ali ne toliko koliko za strateškim artiklima, poput brašna i ulja.

Mi smo spremni da isporučimo koliko traže, rekao je on i poručio da građani ne treba prekomerno da kupuju i da će robe biti dovoljno.

VEĆA PROIZVODNJA I DEZIFEKTANTA

Jedino sredstvo koje je prema smernicama Evropske agencije za kontrolu i preventivu bolesti 100 posto efikasno deluje protiv virusa korona jeste razblaženi rastvor natrijum-hipohlorida. Jedino postrojenje u jugoistočnoj Evropi koje se bavi proizvodnjom tog rastvora jeste firma Sigma u Crvenki a ona ga ispručuje i za 125 vodovoda u Srbiji.

"Trenutno našu opremu koja proizvodi ovaj dezifenktant, koristi oko 125 vodovoda u Srbiji za dezinfekciju pijaće vode. Ti vodovodi imaju kapacitet da isporuče, u slučaju nužde, višak dezifektanta za opštu namenu, rekao je izjavi za Tanjug Aleksandar Kolić, iz firme Sigma Kula.

Dodao je da trenutno novosadski "Vodovod i kanalizacija" razmatra mogućnost da 5.000 litara dezifektanta dnevno isporuči u slučaju nužde za dezinfekciju javnih površina.

"Sam dezifektant nije u prodaji kao slobodan proizvod, ali smo mi spremni da za potrebe javnog interesa određene količine koje možemo da proizvedemo isporučimo Vladi Srbije za potrebe dezinfekcije i sprečavanje daljeg širenja bolesti. Ovo dezinfekciono sredstvo se pokazalo kao najučinkovitije u sprečavanju širenja virusa korona i ubijanju slobodnog virusa na površinama, rukama", kaže Aleksandar Kolić.

Vlada Srbije će pokušati da ublaži nestašicu biocidnog preparata za dezinfekciju supstancom koja je jedini siguran preparat koji otklanja opasnost od virusa korona, dogovorom sa kompanijom Sigma, potvrdio je tu informaciju i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Direktora Sigme, Dragan Kapičić, kaže da ova firma proizvodi hlorogen, materiju Pošto fabrika ima ograničene kapiacitete za proizvodnju, Vlada Srbije će odrediti prioritete za hlorogene i distribuciju biocida.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

🚦

Gde?

Ko to tamo peva ⁉️

Samo nema pameti!

Švindler

Samo nam pare fale

special image