• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVILA ZA RAD OD KUĆE za državne službenike

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je danas Preporuku za organizovanje rada u javnim upravama i državnim institucijama, koje se tiču i rada od kuće.

Preporuka je doneta na osnovu Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, koju je usvojila Vlada Srbije, kao i na osnovu mera prevencije širenja zaraze COVID19 virusom.

Poslodavac prvenstveno treba da ima u vidu da su naročito ugrožena lica sa utvrđenim hroničnim oboljenjima i lica starija od 60 godina i da posebnu zaštitu ima roditelj deteta do 12 godina, a naročito ukoliko je samohrani roditelj ili je drugom roditelju ustanovljena radna obaveza, precizirano je u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Za te radnike neophodno je omogućiti rad od kuće i to u skladu sa planom rada i rasporedom koji je poslodavac, odnosno rukovodilac, sam dužan da utvrdi za svakog zaposlenog.

Preporuka je da se plan i raspored rada priprema na nedeljnom nivou i prilagođava odlukama Vlade Srbije, kao situaciji vezanoj za širenje zaraze COVID19 virusom.

Zaposleni je dužan da u toku radnog vremena za vreme obavljanja poslova van službenih prostorija poslodavca - od kuće, pretpostavljenom rukovodiocu bude dostupan putem telefonske, elektronske i neposredne komunikacije, kao i da dostavi završen posao radi informisanja ili na saglasnost svom poslodavcu.

Zaposleni za vreme trajanja vanrednog stanja, pravo na platu ostvaruju ukoliko rade u punom radnom vremenu i obavljaju poslove radnog mesta na kojima su raspoređeni.

Takođe, pravo na platu ostvaruju i oni zaposleni koji rade od kuće van prostorija poslodavca, a oni ostvaruju i sva druga prava iz radnog odnosa, isto kao da su radili i poslove obavljali u prostorijama poslodavca.

Zaposlenima, koji imaju obavezu kućne izolacije, koje je utvrđena samo radi praćenja stanja (karantin), ne može se utvrditi obaveza dolazaka na rad u prostorije poslodavca.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image