• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROBLEM SU SIROVINE: Panonija čeka novu isporuku za asepsol

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Hemijska industrija Panonija iz Pančeva, jedan od oko 20 proizvođača dezinfekcionih sredstava u Srbiji, trenutno proizvodi deset puta više nego uobičajeno. Rad u dve smene nije (toliki) problem, ali sirovina ponestaje.

Panonija je prošle godine proizvela 100.000 litara svih dezinfekcionih sredstava, a trenutno dnevno proizvodi od 3.500 do 5.000 litara u jednoj smeni.

Dragan Božić, izvršni direktor firme koja je većinski u privatnom vlasništvu, kaže za Tanjug da je količina koju su proizvodili na godišnjem nivou sada jednaka mesečnoj potražnji zbog korona virusa.

Možda će vas zanimati

Benzalkonijum hlorid je za tu firmu glavna sirovina, a Božić kaže da im je ranije za četvoromesečnu proizvodnju bila potrebna tona te sirovine, a sada dve tone za jedan mesec.

Sirovine koje su imali potrošili su, kaže, za 15 dana, a novu nabavku očekuju u petak.

"Ako budemo obezbedili sirovine i u većoj količini mi ćemo svakako organizovati rad i u dve smene i gledati da zadovoljimo sve potrebe koje su sada dosta uvećane", kaže on.

NEMA PRSKALICA

U Panoniji radi 78 radnika, od toga od 32 do 35 u proizvodnji, a osim proizvodnje i punjenja dezinfekcionih sredstava, ta firma proizvodi i ambalažu za sredstva koja proizvodi, ima pet mašine koje rade u tri smene. "Toga imamo dovoljno", rekao je Božić i naveo da su potrošili raspršivače i da će sada stavljati za asepse obične zatvarače. Raspršivači su uvoz iz Kine, kaže Božić i dodaje da se njihov sledeći uvoz očekuje tek u maju.

Naveo je da ta firma proizvodi tri grupe sredstava na bazi dezinfekcionih sredstava.

"Jednu grupu dezinfekcionih sredstava radimo na bazi benzalkonijum hlorida kao osnovne sirovine, to je deo proizvoda asepsola, aerosola i tu imamo najvećih problema sa ulaznom sirovinom", rekao je Božić.

Naveo je da je ta sirovina do sada najviše nabavljana iz Italije, a sada iz Španije i Velike Britanije i nabavka je otežana i vremenski i zbog troškova.

"Praktično od nabavke te sirovine zavisi koliko ćemo u narednom periodu raditi asepsola, asepsa. Asepsa smo prošle godine radili na nivou 130.000 jedinica godišnje, toliko smo i realizovali, a sada je to otprilike mesečni zahtev", naveo je Božić.

Problem nedostatka sirovine predočili su, kaže, i na sastanku u Privrednoj komori Srbije u ponedeljak.

Drugi deo proizvoda, objasnio je, koji proizvodi ta firma je na bazi alkohola, a tu je problem utrostručena cena alkohola i naveo da je etilalkohol na bazi 96-procentnog pre problema sa koronavirusom koštao od 85 do 90 dinara, a sada od 260 do 300 dinara.

Podsetio je i da je proizvođačima od 5. marta zabranjeno da koriguju cene na više i naveo da imaju obećanje jednog proizvođača da će zadržati stare cene, tako da je namera da se iduće sedmice nabavi tri tone alkohola za proizvodnju dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola.

Božić kaže da je treća grupa dezinfekcionih sredstava na bazi hipohlorita i da su to pre svega komercijalni proizvod, među kojima je i varikina.

Tog komercijalnog proizvoda, navodi, ima u dovoljnim količinama u ovim prilikama i on služi za prskanje prostorija i podova, kao i autobusa i vozova.

Panonija snabdeva najveće veletrgovine i tradicionalne kupce koji, navodi Božić, sada traže ogromne količine.

Naglasio je da se sada nastoji da se sve što se proizvede podeli proporcionalno koliko je to god moguće, s obzirom da snabdevaju i javna preduzeća kao što su ATP i Rafinerija.

"Želimo na taj način da ublažimo taj strah od korona virusa koliko je to moguće", zaključio je Božić.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image