• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi, zbog korone, promenili navike u kupovini: ovaj artikl izbio u VRH!

Izvor mondo.rs

Jedan od najtraženijih proizvoda u prethodne 3 nedelje u Srbiji, bio je SAPUN. Potrošili smo 2 MILIJARDE DINARA više nego u istom periodu prošle godine!!!

 Korona virus u Srbiji šta se najviše kupuje  Izvor: MONDO/D. Pašić

Kompanija Gfk analizirala je više od 32 miliona kupovina obavljenih u periodu od 24. februara do 15. marta 2020. godine i uporedili sa istim periodom u 2019.

Tokom tri posmatrane nedelje, domaćinstva u Srbiji ukupno su potrošila 2 milijarde dinara više na hranu, piće, ličnu negu i kućnu hemiju u odnosu na isti period prethodne godine.

Kada se pogleda gde su to kupci najviše kupovali, najveći dobitnici su hipermarketi, diskontni lanci i supermarketi. Čak i online kupovine, koje nisu još toliko zastupljene na našem tržištu, beleže veliki rast, uz vrednost korpe znatno veću od proseka na nivou total tržišta.

Tradicionalni kanali kupovine kao što su male lokalne radnje i pijace nisu zabeležile značajniji porast tako da je njihovo tržišno učešće u posmatranom periodu opalo.

Vodeći trgovinski lanci u Srbiji povećali su svoja tržišna učešća u ove 3 nedelje, uz rast potrošnje domaćinstava od 20%. Pritom, trgovačke marke su zabeležile veću stopu rasta nego brendirani proizvodi.

U uobičajenim društvenim okolnostima, kada kupujemo zalihe u našim korpama se nalazi povećan udeo artikala na promociji. Međutim, u ovim takozvanim "korona kupovinama“ učešće artikala kupljenih na promociji se umanjilo.

KO JE NAJVIŠE KUPOVAO?

Mlađa domaćinstva (starost glave domaćinstva do 34 godine) nisu pribegavala kupovinama zaliha ni približno onoliko koliko su to činila starija domaćinstva (gde je starost glave domaćinstva 55 ili više godina). Takođe, kupci niže kupovne moći su bili skloniji pravljenju zaliha od domaćinstava sa većom kupovnom moći.

Postoje i značajne regionalne razlike. Kupci iz Beograda i Vojvodine su nešto više trošili na zalihe, nego domaćinstva u Istočnoj i Južnoj Srbiji.

Tokom prethodne nedelje domaćinstva su pitana u kojoj meri su zabrinuti zbog epidemije korona virusa. 26% domaćinstava se izjasnilo kao veoma zabrinuto i kod njih je izraženiji rast potrošnje odnosno pravljenje zaliha nego što je to kod domaćinstava koja su manje zabrinuta zbog aktuelne situacije.

ŠTA SE KUPOVALO NAJVIŠE?

Najveći rast zabeležen je u grupi neprehrambenih proizvoda (proizvodi za ličnu negu i higijenu i proizvodi za čišćenje u domaćinstvu), dok sa druge strane potrošnja domaćinstava na pića pokazuje trend opadanja u analiziranom periodu.

Toaletni sapun je postao jedan od najtraženijih proizvoda u Srbiji, odmah iza šećera i brašna.

Posmatrano po pojedinačnim kategorijama robe široke potrošnje, i uzevši u obzir 50 kategorija koje generišu najveću vrednost u potrošnji domaćinstava, ubedljivo najveći rast (više 70%) beleže brašno, šećer i toaletni sapuni.

TOP 10 LISTA PROZVODA SA NAJVEĆIM VREDNOSNIM RASTOM:

1. Brašno

2. Šećer

3. Toaletni sapuni

4. Smrznuto povrće

5. Konzervirana tuna

6. Jaja

7. Toaletni papir

8. Testenine

9. Smrznuto pecivo

10. Jestivo ulje

PROČITAJTE I OVO

Komentari 30

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Iz provincije

Uopste mi nije jasno zasto su domacinstva iz Vojvodine i Beograda vise kupovala od "ovih" sa juga i istoka, pogotovo kad znamo da nam je najbogatiji deo Srbije, upravo jug i istok...

Darko

Ali zasto secer, zasto ljudi uzimaju secera po 10-15kg???

Vladimir

@Darko Da prave sok od zove. Šalim se, otkud znam ne znaju ni oni sami. A šta će im i sto rolni toalet papira.

special image