• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje su posebne mere prevencije u privrednim subjektima?

Izvor mondo.rs Izvor Privredna komora Srbije

MONDO vam pomaže da saznate sve što vas interesuje u vezi sa korona virusom i vanrednim stanjem u Srbiji.

S obzirom da privredni subjekti u Srbiji imaju različite proizvodne, organizacione i finansijske kapacitete, posebne mere treba primenjivati u skladu sa mogućnostima. Ipak, postoje preporuke koje obuhvataju sledeće:

- Zaposlenima na dnevnom nivou obezbediti korišćenje sredstva za opštu prevenciju (toplu vodu i sapun, sredstva za dezinfekciju ruku i radnih površina, medicinske maske i rukavice, flaširanu vodu itd)

- Zaposlenima koji spadaju u potencijalno ugrožene grupe (trudnice i osobe sa malom decom, kao i osobe koje imaju hronične bolesti) omogućiti rad od kuće, uz odgovarajuću potvrdu

- Dati prednost komunikaciji putem telefona, interneta, konferencijskih poziva itd

- U zavisnosti od privredne delatnosti, pratiti informacije i preporuke putem dostupnih, zvaničnih izvora informisanja

- Posebno za veće poslovne sisteme (50 i više zaposlenih i oni koji imaju veliki promet potrošača/korisnika), obezbediti kontakt sa ambulantom koji bi se mogao odmah aktivirati u slučaju pojave „rizične“ situacije

- U slučaju da se u prostorijama poslovnog subjekta zadesi osoba (potrošač/poslovni partner) sa simptomima nalik prehladi ili gripu, a ne ponaša se u skladu sa merama opšte prevencije, treba da se sa dozvoljene distance upozori od strane zaposlenih. Ako osoba ne posluša upozorenje treba pozvati ”obezbeđenje/policiju” (ako poslovni subjekat ima obezbeđenje, a ako ne, onda policiju s obzirom da bi bili opremljeni bezbednim maškama i rukavicama).

- Ukoliko se u prostorijama poslovnog subjekta zadesi osoba (potrošač/poslovni partner) kojoj se stanje nalik prehladi ili gripu naglo pogorša, potrebno ju je na bezbedan način izolovati i pozvati hitnu medicinsku službu. U slučaju da dođe do sumnje da je zaposleni inficiran “koronavirusom” i bude upućen u “samoizolaciju” (svojevoljno ili po predlogu lekara), potrebno je da obezbedi medicinsku potvrdu da je po ovom osnovu odsustvovao. Preporuka je, da tokom opravdanog odsustva zaposlenom bude isplaćena zarada kao da je radio. Napomena odgovornosti: apeluje se na zaposlene da datu situaciju ne zloupotrebljavaju, s obzirom da se na taj način sistem pod relativnim pritiskom dodatno opterećuje na štetu zajednice.

- U slučaju intenziviranja epidemije „koronavirusa“ u Srbiji, Privredna komora Srbije je uputila apel na rukovodstva poslovnih subjekata da poslovanje u datim okolnostima organizuju što efikasnije, uvažavajući preventivne mere Vlade i zdravstvenih institucija, pri čemu će poštovati prava i bezbednost svojih zaposlenih.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image