• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zasad NEMA MASOVNOG OTPUŠTANJA, ali...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je danas da zbog posledica epidemije virusom korona zasad nema masovnog otpuštanja. Poslodavci se snalaze, šalju radnike na plaćeno odsustvo.

 Otkazi radnicima zbog korona virusa – Sindikati kažu nema masovnog otpuštanja Izvor: Mondo

"Otpuštanje radnika za sada se samo nagoveštava, osim pojedinačnih slučajeva nema masovnih otkaza, verovatno zato što je još rano", rekao je Orbović.

Savezu sindikata se do sada zbog otkaza prijavilo samo nekoliko građana, ali da nisu dostavili neophodnu dokumentaciju, pa se još ne zna tačno o čemu je reč.

Vlada je preporučila i privatnom sektoru da se otkazi ne daju, i da će to država znati da cein a da na pomoć za otklanjkanje posledica korona virusa ne računaju onio koji budu olako davali otkaze.

Možda će vas zanimati

On je agenciji Beta rekao da su do sada, verovatno otpušteni oni koji su radili "na crno", da će sledeći biti oni koji su radili na određeno vreme, a stanje kod zaposlenih na neodređeno vreme videće se u aprilu i maju.

Dodao je da SSSS ima ogranke u celoj Srbiji i da informacije koje stižu u centralu u Beogradu govore da ima i pozitivnih primera da su firme organizovale rad u četiri smene ili su deo radnika poslali na plaćeno odsustvo.

SSSS će, prema njegovim rečima, sva protivzakonita otpuštanja i smanjivanja plate prijaviti prvo inspekciji, a zatim će pokrenuti spor u sudu.

"Poslodavci prilikom deljenja otkaza moraju poštovati Zakon o radu", rekao je Orbović. ;

Pravni savetnik UGS Nezavisnost, Zoran Ristić, rekao je da poslodavci u slučaju poremećaja na tržištu i vanrednih okolnosti, kao što je sada epidemija, imaju mogućnost da radnike po Zakonu o radu pošalju na plaćeno odsustvo sa platom od 60 odsto od prosečne za prethodnih 12 meseci, ali da ona ne može biti niža od minimalne zarade.

On je rekao prinudni odmor može trajati najduže 45 dana, ali da poslodavac može da zatraži od resornog ministra produžetak tog perioda.

Stalno zaposleni radnici pri otkazu imaju pravo na otpremninu, a visina zavisi od godina staža, dok je zaposlenima na određeno vreme to uskraćeno.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

OVDE JE SVE BOLESNO

Kod nas nude neplaceno

Elmin

Kako nema ljudi moji,ja znam da je preko 100 zena dobilo otkaz tj prebaceno na trziste rada.3 meseca i posle cao.

Дрина

@Elmin како бре твоји пазарци то да ураде ју ју ју....

special image