• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po DUŠEVNU HRANU online: Knjižare masovno prelaze na internet prodaju

Autor Tanjg Izvor mondo.rs

Ljudima je i u vreme epidemije potreban duhovna hrana. Brojne knjižare morale da zatvore svoja vrata zbog vanrednog stanja u Srbiji, pa su se i izdavačke kuće mahom preusmerile na rad preko interneta.

Predstavnici Lagune, Vulkana, Artehipelaga i drugih potvrdile su Tanjugu drastičan skok onlajn prodaje knjiga, ali u Srbiji još nedovoljno veliki po obimu.

Direktor i glavni urednik Arhipelaga, Gojko Božović, kaže da su zbog vanrednog stanja od juče prešli na rad od kuće, a ta odluka se odnosi i na redakciju i na Klub čitaoca, što teško pogađa i zaposlene i kupce.

Možda će vas zanimati

"Sada možemo da kažemo da je tržište knjiga u Srbiji gotovo nestalo u poslednje dve nedelje, jer više ne rade mnoge knjižare i klubovi čitalaca, dok su preostale knjižare drastično skratile radno vreme. U ovom trenutku prodaja knjiga preko interneta svakako nije ni izbliza dovoljna zamena za prodaju knjiga u knjižarama i u klubovima čitalaca", kaže Božović.

A zbog epidemije i ograničene mogućnosti kretanja, mnogi od njih odlučili da na različite načine pomognu svojim kupcima obezbedivši im brojne pogodnosti pri kupovini iz svojih domova. Svi nude besplatnu dostavu, bar do kraja meseca, a u toku su i veliki popusti,kako na pojedinačne knjige tako i na kupovinu više njih.

"U poslednje vreme smo primetili da su čitaoci zaista kupovali veći broj knjiga, recimo sve knjige Fredrika Bakmana, Hararija, "Sluškinjinu priču" i "Svedočanstva" Margaret Atvud, knjige nobelovca Petera Handkea, ali i knjige koje su im preporučivali kolege knjižari. Kada je reč o internet prodaji, ona je povećana što je bilo i očekivano", kaže Tanja Vučković iz Lagune.

Iz Vulkana porućuju, kako to kaže Lana Radisavljević, da je ponekad dovoljno da se samo listajući stranice "posete" najčarobniji predeli.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lalala

Klasičan primer kako naše knjižare mogu u doba ovakve krize da propadnu: potpuna odsutnost tehnologije. Iako postoji mnogo ljudi čiji miris lista i dodir knjige ništa ne može da zameni,postoji ogroman broj kupaca koji bi vrlo rado videli svoje knjige u epub,mobi ili pdf formatu.Ali kao što rekoh,naše knjižare nemaju sluha za to a i mi nemamo razvijeno takvo tržište još uvek...

special image