• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NALED: Ukinuti porez na donacije hrane tokom vanrednog stanja

Izvor mondo.rs

Da bi država podstakla privrednike da usmere viškove hrane ka najugroženijem delu stanovništva, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj predložila oslobađanje donacija od oporezivanja tokom trajanja vanrednog stanja

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) traži i da ta uredba ostane na snazi i nakon završetka pandemije korona virusa.

Možda će vas zanimati

U NALED-u ističu da se u Srbiji godišnje baci 240.000 tona hrane, čak 99 odsto organskog otpada iz ugostiteljskog sektora završi na deponiji, a samo jedan odsto se iskoristi za donacije, hranu za životinje, biogas i kompost.

"U vanrednim okolnostima, kada cela privreda posluje sa gubicima, oslobađanje od poreza na donacije, podstaklo bi mnoge da se odluče na ovaj korak. Primeri solidarnosti i humanosti su nam u ovakvim trenucima najpotrebniji i treba ih podržati. Pored povećane proizvodnje prehrambenih i hemijskih proizvoda, neophodno je da se omogući i industriji pakovanja da nesmetano nastavi sa radom, jer bez nje ni prve dve ne mogu da funkcionišu”, rekla je Jelena Kiš, predsednica Saveza za zaštitu životne sredine NALED.

Imajući u vidu energetski potencijal ove vrste otpada i zagađenje koje svakodnevno nastaje sagorevanjem materija, Savez NALED za zaštitu životne sredine je u okviru projekta za bolje upravljanje otpadom od hrane započeo podršku resornim institucijama na izradi Pravilnika o odgovornom postupanju sa biorazgradivim kuhinjskim otpadom.

"Vanredne okolnosti izazvane pandemijom korona virusa ukazuju na neodvojivost zaštite životne sredine i očuvanja zdravlja stanovništva. Namera nam je da svi generatori kuhinjskog otpada koji pripremaju više od 50 obroka dnevno, budu u obavezi da sav otpad od hrane koji nastane prilikom pripreme i posluživanja obroka razvrstaju i dostave ovlašćenom sakupljaču", kazala je Kiš, koja je i menadžer za održivost i regulatorne poslove za Centralnu i Istočnu Evropu u kompaniji Ball Packaging.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nex

Neverovatno je da uopšte postoji porez na donacije.

special image