• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETOM HARAJU I OTKAZI: U Norveškoj rekord, u Italiji i SAD...

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor Tanjug

Ekonomska kriza izazvana epidemijom korona virusa ispoljava se velikim brojem otkaza u svetu. Stopa nezaposlenosti u Norveškoj skočila je danas na rekordnih 15,4%, u Italiji će bez posla ostati pola miliona ljudi, u SAD...

U Norveškoj je nezaposlenost skočila gotovo za ceo poen, sa nivoa od 14,7% koliko je iznosila 31. marta, saopštila je Agencija za rad i socijalnu pomoć (NAV).

Ovo je rekordna stopa nezaposlenosti u toj nordijskoj zemlji, pošto je privredna praktično zaustavljena usled mera za suzbijanje pandemije bolesti covid-19, prenosi Rojters.

Možda će vas zanimati

Norveška vlada je objavila prošlog meseca hitno zatvaranje mnogih javnih i privatnih institucija, uključujući škole i vrtiće, a rad su obustavila i preduzeća, što je na kraju rezultiralo otpuštanjem više stotina hiljada radnika.

"Nezaposlenost je najveća u sektoru turizma i saobraćaja, gde je 26,9% radne snage registrovano kao potpuno nezaposleno", navodi se u saopštenju NAV-a.

Vlada bi trebalo kasnije danas da objavi da li će izmeniti uvedene mere ograničenja, koje su na snazi do 13. aprila, dodaje britanska agencija.

Teška je i situacija i u Italiji, u kojoj su proizvodne aktivnosti smanjene za 34% zbog pandemije virusa, i koja se suočava sa krizom bez presedana. Procenjuje se da će više od 420.000 ljudi ostati bez posla tokom 2020. godine, od čega polovina turističkih radnika, saopštila je Unija italijanskih privrednih komora (Unioncamere).

Italijanski državni Institut za statistiku (Istat) procenjuje da će finansijska situacija usled pandemije korona virusa biti teža nego tokom svetske ekonomske krize 2008. godine.

Potrošnja će pasti za 9,9% ako blokada zbog pandemije ostane do juna, navodi Istat i dodaje da je zbog pandemije virusa Kovid-19 Italija smanjila proizvodne aktivnosti za 34%.

Turizam, koji je teško pogođen pandemijom virusa Kovid-19, veoma je značajna privredna grana Italije i čini 13% BDP-a te zemlje i 14,9% od ukupnog boja radnih mesta.

U Italiji, jednoj od zemalja koje su najteže pogođene pandemijom stroge mere opšteg karantina uz pojačanu kontrolu građana biće na snazi barem do 13. aprila, a kako je najavljeno, moguće je da će biti produžene do početka maja.

SAD: "APSOLUTNO ŠOKANTNO"

Bivša predsednica američkih Federalnih rezervi (FED), Dženet Jelen, smatra da će pandemija koronavirusa naneti ekonomiji SAD-a "apsolutno šokantne štete" u predstojećim mesecima.

"Ovo je ogroman, razorni udarac bez presedana", izjavila je Jelen za CNBC, dodajući da stopa nezaposlenosti u zemlji verovatno već iznosi 12 ili 13 procenata "i ide naviše", jer milioni Amerikanaca svake nedelje ostaju bez posla.

Ona je navela da će bruto domaći proizvod SAD-a najviše biti pogođen od aprila do juna, procenjujući da će privredni pad u drugom kvartalu iznositi čak 30 procenata.

Jelen je izrazila izvesnu sumnju da će privredni oporavak u SAD biti u obliku slova "V", što znači da će nakon oštrog pada uslediti agresivan rast kada preduzeća ponovo pokrenu aktivnost nakon pandemije, ali nije potpuno odbacila takav mogući scenario.

"Sve zavisi od toga kolika će biti šteta i koliko će vremena privredna aktivnost biti ugašena, onako kako je to sada", rekla je Jelen.

Od toga će, kako dodaj, zavisiti da li će poslodavci moći brzo da vrate radnike na posao i da li će finansije potrošača biti takve da mogu vrate potrošnji jednom kada mere socijalnog distanciranja budu ukinute.

"Što bude veća šteta veća je i verovatnoća da će oporavak biti u obliku slova 'U' (pad praćen kratkom stagnacijom i oporavkom), ili u obliku slova 'L' (pad nakon kojeg sledi duža stagnacija)", zaključila je Jelen.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image