Od kraja januara do sada litar dizela je pojeftinio za 22 dinara, a benzina za 18 dinara, rekao je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je za Betu rekao da je potrošnja goriva opala zbog mera ograničenog kretanja ljudi tokom vanrednog stanja zbog pandemije.

"Promet na pumpama opada zbog skraćenog radnog vremena i rada ekonomije 's pola gasa', pa Naftna industrija Srbije (NIS) prolazi kroz neizvesan period", rekao je Mićović.

Prosečna cena benzina "evro premijum BMB 95" u Srbiji je 132,40 dinara po litru (od januara pala oko 12%), "evro dizela" 141,90 (pad 13%), a TNG autogasa 73,90 dinara po litru.

U sadašnjoj ceni benzina BMB 95 akciza iznosi oko 56 dinara, u ceni evrodizela 57,6 dinara, dok je u u ceni TNG 23, 6 dinara, podsećaju iz UNKS-a.

Srbija se po visini prosečne cene benzina "evro premijum BNB" pre sedam dana nalazila na trećem mestu u odnosu na zemlje regiona, iza Grčke i Albanije. To gorivo je bilo jeftinije u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Makedoniji.

Dizel je u Srbiji pre sedam dana koštao u proseku 1,271 evra po litru, što je bila najviša cena u regionu posle Albanije. To gorivo je bilo jeftinije u Grčkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Crnoj Gori, BiH, Mađarskoj, Bugarskoj i Makedoniji.

Autogas je u Srbiji pre nedelju dana koštao 0,67 evra po litru, a skuplji je bio samo u Grčkoj, dok je u svim ostalim zemljama regiona bio jeftiniji.

Cena barela sirove nafte "brent" na svetskoj tržištu 6. januara ove godine iznosila je 68,91 dolar, 31. marta je bila 22,4 dolara, a 13. aprila je porasla na 31,74 dolara.

Barel nafte "brent" 24. aprila prošle godine dostigao je najvišu cenu te godine i koštao je 74,57 dolara.

Prosečna cena nafte "brent" u 2019. godini iznosila je 64,22 dolara, a u ovoj godini 48,54 dolara.

Anketa

KOLIKO GORIVA TROŠITE ZA VREME KORONE?