• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIZNIS NEMA OGRANIČENJA: I seljanima se može prodavati - hrana

Autor biznis i finansije Izvor mondo.rs

Seosko "knjigovodstvo" zbog zatvaranja pijaca u vreme korone beleži višak pojedinih namirnica, ali manjak drugih. Tu uskaču trgovci, jer i seljanima se može prodavati hrana.

  Hrana se može prodavati i seljanima koji je proizvode Izvor: Mondo/ G.S

Nijedno poljoprivredno domaćinstvo ne može da sve proizvede samo, piše ekonomski mesečnik "Biznis i finansije" i navodi da čak hiljadu sela u Srbiji vapi za prehrambenim prodavnicama.

A sada zatvaranjem pijaca zbog epidemije, i mnoga mala poljoprivredna domaćinstva u Srbiji muku muče kako da ono što proizvedu dopreme do tržišta. Što su dalje od grada, to je logistika komplikovanija i veća je opasnost da neplanirani višak na kraju propadne.

Možda će vas zanimati

S druge strane, aktuelni izveštaji o situaciji u srpskim selima pokazuju da i oni koji proizvode hranu na svojim gazdinstvima uveliko prave zalihe namirnica koje im nedostaju. Tako u ovom trenutku seosko knjigovodstvo beleži istovremeno i višak i manjak hrane, piše mesečnik.

Praksa nekih od njih dokazuje da je otvaranje prehrambenih prodavnica u ruralnim područjima dobar poslovni potez. Jedan od primera je lanac trgovina Europrom, koji već niz godina ima prodavnice u 12 sela u valjevskom kraju.

U tom preduzeću za "Biznis i finansije" su rekli da su se potrošačke navike i u selima uveliko promenile. Nekada su se u seoskim prodavnicama kupovali začin, šećer, ulje, cigarete, kafa i piće, a ostalo je svaki domaćin sam proizvodio.

Sada, uz te namirnice, seoske porodice često kupuju proizvode životinjskog porekla, povrće i voće koje sami ne proizvode, kao i konditorske proizvode.

Ivana Miletić iz sela Sekurič kod Rekovca, zajedno sa roditeljima uzgaja prasad, kokoške, voće i povrće za sopstvene potrebe, a za prodaju imaju veće stado ovaca i kupinu. I pored raznovrsne proizvodnje, ni oni ne mogu bez prodavnice.

"Od povrtarskih kultura imamo krompir, luk, paradajz, boraniju, bob, pasulj, grašak i krastavac. Od voća uzgajamo jabuke, kruške, šljive, kajsije, višnje, grožđe i kupine. Troškovi proizvodnje namirnica za naše potrebe iznose između 50 i 60 hiljada dinara godišnje. Ne trošimo novac na pesticide, a štedimo tako što prasad jedu ono što ostane od naših obroka. Ušteda nije velika, ali kada bismo kupovali sve te proizvode to bi nas sigurno izašlo skuplje. Trudimo se da održimo proizvodnju, jer nam je pre svega važno da se zdravo hranimo", kazao je najmlađi član seoskog domaćinstva Miletić.

U obližnjoj radnji njeni roditelji nabavljaju hleb, papriku, kupus, cveklu, karfiol, šargarepu, mleko i mlečne proizvode, kao i voće koje ne proizvode. Ukoliko se ulaže u proizvodnju brašna, hleb je samo malo jeftiniji, dok je za brigu o govedima i proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda potrebno mnogo vremena.

"Zato je sve manje domaćinstava u Sekuriču koja se bave stočarstvom", rekla je Miletić i dodala da je isplativije kupiti tovne piliće koji brzo dostignu težinu za klanje, nego uzgajati domaću živinu ili kupovati gotovo pileće meso.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SLBbezP

Seljani?Ko sve danas ne pise...sramota.

Вуја

То сељани је ушло као шала из ало-ало ал видим да се баш укоренило . Као онај шојићев кафућино. Имам осећај да за пар година кад будем рекао сељаци/сељак да има да ме ухапсе због говора мржње.

special image