• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMERIKANCI SE KRVE: Mali NIKOLA pobedio velikog TESLU

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Američka firma Nikola, proizvođač električnih kamiona s pogonom na gorivne ćelije vodonika, odneo je pobedu u sporu pred Zavodom za zaštitu patenata i robnih marki (USPTO) nad gigantom Tesla, Ilona Maska.

 Američki startap Nikola pred Zavodom za patente nadjačao Teslu Izvor: Screenshot/Youtube/Траковый Бизнес в Америке

Pred USPTO se našao spore dve firme koje nose ime i prezime čuvenog američkog naučnika srpskog porekla , i arbitraža je odbacila zahtev Tesle da proglasi nevažećim Nikolin patentiran dizajn bočnih vrata za kamione, što znači da bi ovaj startap možda mogao da dobije Maskovu kompaniju i na sudu po tužbi koju je podneo zbog kršenja prava intelektualne svojine.

Naime, Nikola je tužio Teslu u maju 2018. godine, tvrdeći da dizajn kamiona "teslasemi"”, koji je predstavljen u novembru 2017, previše liči na njihov kamion "nikola one".

Možda će vas zanimati

U tužbi se navodi da je Maskova kompanija protivzakonito iskopirala elemente dizajna Nikolinog kamiona, uključujući vetrobransko staklo, oblik kabine i dizajn bočnih vrata, koje je ovaj startap patentirao.

Firma Nikola, koga je osnovala kompanija Feniks, traži odštetu od dve milijarde dolara. Iz Tesle su reagovali na to tvrdnjom da je tužba neosnovana, nakon čega su u septembru 2019. podneli zahtev Odboru USPTO za žalbe i rešavanje tražeći da se preispita i poništi Nikolin patent bočnih vrata.

Po svemi sudeći, taj pokušaj nije uspeo.

"Tesla je izgubio slučaj za poništenje @nikolamotor patenata u sporu pred USPTO. Zavod ne samo da je podržao važne patente polukamiona Nikola, već je odbio Teslin zahtev da preinači rešenje za naše", napisao je na Tviteru osnivač startapa Nikola i glavni izvršni direltor, Trevor Milton.

"Nastavljamo s tužbom od dve milijarde dolara. Branićemo intelektualnu svojinu naše kompanije bez obzira na to ko je u pitanju", dodao je on.

Mada u ovom slučjaju svakako u pitanju nije bilo ko, jer Tesla je tenutno na berzi vredna više od 137 milijardi dolara.

Iz Tesle nisu odgovorili na zahtev "Forbsa" za komentarom.

Nikola kamioni
Izvor: Youtube/Nikola motor kompany

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image