• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usaglašeni stavovi o NIS-u do 21. aprila

Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je da će najverovatnije do sledeće sednice Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije biti usaglašeni stavovi sa ruskom stranom u vezi sa spornim pitanjima.

Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je danas Tanjugu da će najverovatnije do sledeće sednice Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije, koja je zakazana za 21. april, biti usaglašeni stavovi sa ruskom stranom u vezi sa spornim pitanjima koja se odnose na NIS.

Posle sastanka sa ruskom delegacijom koju je predvodio direktor "Gaspromnjefta" Aleksandar Đukov, Škundrić je istakao da je razgovarano o spornim pitanjima u NIS-u i dodao da je dogovoreno da "ta pitanja kroz ozbiljnu analizu postepeno rešavamo".

On je naveo da je sa ruskom delegacijom razgovarao o završnom računu NIS-a, o preraspodeli dobiti te kompanije iz 2006. i 2007. godine, i istakao da su razgovori bili otvoreni, konstruktivni i prijateljski.

"Razmotrili smo sva aktuelna pitanja u vezi sa funkcionisanjem NIS-a od kada je došlo do preuzimanja kompanije od strane tog strateškog partnera", rekao je Škundrić i naglasio da je naša strana "zadovoljna dinamikom svih radova u kompaniji, posebno onih koji se tiču stvaranja uslova za ubrzan početak revitalizacije NIS-a."

Ministar energetike je kazao da je na ovom sastanku u Ministarstvu energetike bilo reči i o gasovodu "Južni tok" i istakao da je nesporna trasa tog gasovoda kroz Srbiju i da je to najpovoljnija trasa i dodao da će u svim predračunima biti uzeto u obzir povećanje kapaciteta gasovoda sa 31 na 47 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

"Očekuje se da delegacije Srbije učestvuje na visokom energetskom samitu u Sofiji 24. aprila, gde je predviđena mogućnost da se potpišu sporazumi za realizaciju 'Južnog toka' sa predstavnicima svih država kroz koje gasovod treba da prođe", istakao je Škundrić.

Govoreći o izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, ministar je napomenuo da je pre nekoliko dana dobio obećanje predstavnika ruskog "Gaspromeksporta" da će se ta kompanija do kraja aprila izjasniti da li će učestvovati u prvoj fazi izgradnje Banatskog Dvora s obzirom na to da njihovo učešće u prvoj fazi izgradnje nije predviđeno prema potpisanom protokolu.

"Postoji mogućnost da se ruska strana uključe i u prvu fazu izgradnje tog skladišta, iako je memorandumom predviđeno da se kompanija uključi tek od početka druge faze izgradnje Banatskog Dvora", naglasio je ministar.

Škundrić je rekao da je danas imao "dobar razgovor" i kod premijera Mirka Cvetkovića sa ministrom za vanredne situacije Ruske Federacije Sergejem Šojguom u koji su bili uključeni i predstavnici "Gaspromnjefta".

On je istakao da su razgovori sa Šojguuom bili šireg karaktera, da je reč o međudržavnoj saradnji i potpisivanju dodatnog protokola u vezi sa slobodnom trgovinom, kao i o produbljivanju ukupne ekonomske, tehničke i kulturne saradnje, uključujući i bezvizni režim između Srbije i Rusije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image