• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opštine protiv smanjenja sredstava iz Budžeta

Predstavnici opština izrazili su danas nezadovoljstvo najavom da će transferi lokalnim samoupravama iz republičkog budžeta, zbog krize i potreba uštede, biti smanjeni za oko 38 odsto, odnosno za oko 15 milijardi dinara.

Predstavnici opština izrazili su danas nezadovoljstvo najavom da će transferi lokalnim samoupravama iz republičkog budžeta, zbog krize i potreba uštede, biti smanjeni za oko 38 odsto, odnosno za oko 15 milijardi dinara.

Na sastanku u Stalnoj konferenciji gradova i opština oni su zaključili da bi pri umanjivanju novca koji će biti prosleđivan opštinama trebalo voditi računa o neravnomernoj razvijenosti opština i njihovim različitim potrebama.

Oni su ocenili da bi smanjenje obima sredstva otežalo njihovo funkcionisanje i ugrozilo investicije.

Smatra se i da ne postoji dobar komunikacijski kanal na relaciji Ministarstvo finansija - lokalne samuprave, pa bi trebalo i poraditi na rešavanju tog problema.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Nenad Milenković složio se da je neophodna racionalizacija broja radnih mesta u lokalnim samoupravama, ali i naglasio da se mora voditi računa o veličini gradova i obimu posla koji se obavlja.

On je istakao da je na temu racionalizacije u lokalnim samupravama, u petak ujutro imao sastanak sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanom Markovićem na kome je ministar izrazio nezadovoljstvo sprovedenim reformama, jer se za dobrovoljni odlazak prijavilo svega 200 zaposlenih.

Milenković je istakao da postoje i najave da će, ako se taj broj ne poveća, biti primenjene i neke restriktivnije mere.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović kazao je da su ta sredstva najsigurniji prihodi svih opština u Srbiji i da u nekim opštinama ti transferi čine i do 50 odsto budžeta.

Prema njegovim rečima, 30 odsto godišnjeg budžeta Paraćina čine transferi i najavljeno smanjenje značilo bi smanjenje budžeta za deset odsto.

"To bi se direktno odrazilo na smanjenje investicija, jer je druge troškove nemoguće smanjiti. Ne možete da ne grejete škole, ali zato neće biti investicija", rekao je on.

Paunović je najavio da će u upravi Paraćina broj zaposlenih biti smanjen za deset odsto tako da će biti zaposleno oko 120 radnika, odnosno dva radnika na 1.000 stanovnika.

Načelnica za finansije Opštine Inđija Gordana Tišma izjavila je da je ta opština već napravila program mera štednje i ukazala da postoje načini da lokalne samouprave uštede.

"Ključno je da nama novih zapošljavanja u 2009. godini, plate na istom nivou kao prošle godine, a uveli smo sistem kontrole vozila kako bi uštedeli na gorivu i troškove reprezenatacija i dnevnica sveli na najmanju meru", rekla je Tišma.

Predsednik Opštine Majdanpek Dragan Popović kazao je da je budžet te opštine 330 miliona dinara od čega 160 miliona čine transferna sredstva i dodao da je "veoma teško uštedeti".

Popović je naveo da je Majdanpek jedna od 40 najnerazvijenih opština u Srbiji, da ima veliki broj zaposlenih, ali i da će početi smanjenje broja zaposlenih.

"Imamo u planu da kroz racionalizaciju radnih mesta i u javnim preduzećima pokušamo da uštedimo i iskoristimo taj novac za opstanak opštine", kazao je Popović.

On je rekao da bi ukidanjem transfera bila dovedena u pitanje i isplata zarada zaposlenima što bi, kako je naveo, ugrozilo funkcionisanje same lokalne samouprave.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image