• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gorenje: KINEZI OTPUŠTAJU 1.000 radnika, U VALJEVU NE BRINU previše

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kineski proizvođač kućnih aparata Gorenje iz Slovenije će zbog krize izazvane pandemijom korona virusa otpustiti 1.000 radnika! Ali, u fabrici u Valjevu izgleda da ne brinu previše zbog toga.

 Gorenje otpušta radnike zbog krize Izvor: printscreen/youtube/Tech Vision

Vest o velikom otpuštanju radnika je objavila Radiotelevizija Slovenija, i tamo se pominje cifra od 2.200 ljudi. Gorenje, koje je sada u vlasništvu kineskog Hajsensa (Hisense) odlučilo na otpuštanja na vanrednom sastanku uprave u sredu.

Iz kompanije su potom poslali saopštenje da e radi o 1.000 otkaza širom Evrope, a kao obrazloženje navode pad prodaje.

Možda će vas zanimati

Nakon pojave pandemije porudžbine u svim fabrikama Hisense Gorenje su smanjene u martu za trećinu, a u aprilu za skoro dve trećine. Za maj i jun, porudžbine su manje za oko 25% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

PRVO IDU "SPOREDNI"

U smanjivanju broja zaposlenih, sve kompanije članice Hisense Gorenje Europe grupacije će težiti da svedu broj tehnoloških viškova na najmanju moguću meru, korišćenjem "mekih" metoda za smanjenje broja zaposlenih, uključujući prodaju kompanija koje se bave sporednim delatnostima što je i ranije definisano kao strateško opredeljenje, dobrovoljne odlaske, penzionisanje itd, saopšteno je iz kompanije.

"Imajući u vidu ove razloge, Hisense Gorenje Europe prinuđen je da započne proces raskidanja radnih ugovora za oko 1.000 zaposlenih širom Evrope, jer se usled smanjenja broja porudžbina smanjuje i potreba za radnicima u proizvodnji i povezanim organizacionim jedinicama", kaže se u saopštenju.

Predsednik sindikata Gorenja Žan Žeba je za RTV Sloveniji rekao da će 1.000 radnika biti otpušteno u Sloveniji, a ostatak u područnicama u drugim državama.

U aprilu prošle godine u Gorenju je bilo zaposleno ukupno 9. 300 ljudi.

U fabrici Gorenja u Valjevu ne brinu mnogo zbog ove vesti. Beogradska "Politika" saznaje da ova mera u Srbiji, pre svega u Valjevu, gde se nalazi velika fabrika slovenačkog proizvođača kućnih aparata, neće biti primenjena u tako drastičnom obliku.

Iz Valjevadolazi vest da neće biti produženi ugovori tek manjem broju radnika zaposlenih na određeno vreme, a koji ističu u narednom periodu.

Ti ugovori neće biti obnavljani do daljeg, dok ostali zaposleni na neodređeno vreme, kako sada stvari stoje, ne bi trebalo da se plaše za svoja radna mesta, saznaje "Politika".

Fabrika u Valjevu sa oko 1.500 zaposlenih je evropski centar Hajsens Gorenja za proizvodnju rashladne tehnike. Gorenje u Srbiji je pre deset dana odlučilo da u Valjevu nastavi sa proizvodnjom posle tronedeljne pauze zbog pandemije korona virusa!

Kao razlog za nastavak proizvodnje su tada naveli povećanu potražnju za rashladnim uređajima.

Gorenje je jedno od najvećih slovenačkih izvoznika, s fabrikama u Srbiji i Češkoj, a 2018. godine kompaniju je preuzela kineska kompanija.

Pročitajte i OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jasna

Gorenje?....Ajme kakvi ste, uzas jedan

milos

Sigurno će ove u Valjevu ostavito 🤢

Pivo

Gorenje ima fabriku i u Zaječaru. Šta je sa njom?

special image