• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi "Istrabenza" bez uticaja u Srbiji

Predsednik Uprave grupe "Droga Kolinska" izjavio je da finansijski problemi slovenačkog "Istrabenza" neće imati negativan uticaj na poslovanje grupe "Droga Kolinska", a samim tim ni na poslovanje srpskih kompanija "Soko Štark", "Grand prom" i "Palanački kiseljak" koje rade u njenom sastavu.

Predsednik Uprave grupe "Droga Kolinska" Slobodan Vučićević izjavio je u subotu da finansijski problemi u kojima se našao slovenački holding "Istrabenz" neće imati negativan uticaj na poslovanje grupe "Droga Kolinska", pa samim tim ni na poslovanje srpskih kompanija "Soko Štark", "Grand prom" i "Palanački kiseljak" koje rade u njenom sastavu.

"Trenutno se ulažu napori da se 'Istrabenz' restrukturira i putem refinansiranja sanira", rekao je Vučićević u izjavi medijima.

On je istakao da nezavisno od događaja u holdingu, grupa "Droga Kolinska" radi nesmetano na ostvarenju dugoročnih ciljeva, što važi i za srpske kompanije u njenom sastavu.

"Srpske firme treba da budu mirne i spokojne, jer je 'Droga Kolinska' samostalna kompanija u odnosu na 'Istrabenz' i ima dobre poslovne rezultate", rekao je Vučićević.

On je naveo da, ako bi, na primer, holding "Filip Moris" zapao u probleme, to ne bi moralo da znači da bi čokolada "milka" bila ugrožena i propala.

Uprava slovenačkog konglomerata "Istrabenz", u okviru koga posluju i beogradski "Štark" i "Grand kafa", zvanično je u petak, na veb-sajtu Ljubljanske berze, proglasila da je firma nesolventna, pošto sa kreditorima i tri najveća akcionara nije uspela da postigne dogovor o izlasku iz krize.

Nadzorni odbor "Istrabenza" već je proglasio nesolventnost firme u utorak, kada je i izvršni direktor Igor Bavčar ponudio ostavku.

Prema važećim zakonima, uprava kompanije ima rok do 30. aprila da sastavi nacrt plana za finansijsku restrukturizaciju.

U međuvremenu je, kako je navedeno na sajtu berze, broj kreditora koji su uzeli akcije konglomerata u zamenu za otplatu zajmova povećan, pošto su to učinile i "Probanka" i "Hipo Alpe Adria banka".

"Hipobanka" je pozvala "Istrabenz" da pokrije razliku između vrednosti akcija koje je uzela i obaveza kompanije prema banci, koje - zajedno sa kamatama - dostižu 6,3 miliona evra.

Prva banka koja je uzela akcije "Istrabenza" je bila "Unikredit banka Slovenija", koja je preuzela kontrolu nad osam odsto akcija trgovinskog lanca "Merkator" i male pakete akcija energetske kompanije "Petrol" i kompanije "Sava", dok je najveća slovenačka banka NLB preuzela šest odsto "Istrabenzovog" paketa akcija u "Petrolu".

"Istrabenz", koji kreditorima duguje oko 930 miliona evra, konglomerat je 73 kompanije, među kojima je i "Droga Kolinska", vlasnik beogradske "Grand kafe" i "Štarka" i "Palanačkog kiseljaka" iz Smederevske Palanke.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image