• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manjinski akcionari NIS-a traže prenos akcija

Udruženje budućih akcionara NIS zatražilo je da se ispoštuje rok od šest meseci od dana prodaje 51 odsto akcija NIS-a za prenos akcija zaposlenim i bivšim zaposlenim u toj kompaniji.

Udruženje budućih akcionara Naftne industrije Srbije (NIS) zatražilo je da se ispoštuje rok od šest meseci od dana prodaje 51 odsto akcija NIS-a za prenos akcija zaposlenim i bivšim zaposlenim u toj kompaniji i da se ne umanjuje vrednost njihovih akcija i njihovo učešće u kapitalu kompanije.

Predsednik Skupštine Udruženja budućih akcionara NIS-a Đorđe Petrović rekao je na skupštini da budući manjinski akcionari ne prihvataju procenu vrednosti NIS-a, koju je na zahtev Vlade uradio "Dilojit i Tuš", a prema kojoj vrednost NIS-a iznosi 2,2 milijarde evra.

On je istakao da to umanjuje vrednost učešća manjinskih akcionara u kapitalu NIS-a i dodao da manjinski akcionari traže da se poštuje zakon i da vrednost kapitala bude jednaka za sve akcionare.

"Manjinski akcionari očekuju da će 'Gaspromnjeft', kao većinski vlasnik NIS-a, poštovati ugovor i da ponuda za preuzimanje akcija manjinskih akcionara neće biti manja od cene koju je ta firma platila za svoje akcije u NIS-u", istakao je Petrović.
Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić izrazio je očekivanje da će većinski vlasnik NIS-a ispoštovati ugovor i da će manjinski akcionari u narednih četiri i po meseca dobiti svoje akcije.

Mrakić je najavio da će radna grupa za podelu akcija, koju je odredilo Ministarstvo energetike, od ponedeljka voditi računa o prenosu akcija NIS-a zaposlenima i bivšim zaposlenim u NIS-u.

On je podsetio da je šest meseci od dana prodaje većinskog paketa akcija NIS-a, rok da se akcije podele manjinskim akcionarima, kojih ima oko 24.000.

Mrakić je naglasio da je NIS primer kako treba da se odvija privatizacija i u drugim kompanijama u Srbiji i dodao da su svi najvažniji uslovi iz socijalnog programa NIS-a potvrđeni u potpunosti.

Takođe je istakao da će sva sporna pitanja u NIS-u, pa i pitanje podele akcija i pitanje završnog računa kompanije, biti rešavana uz dogovor sa novim rukovodstvom NIS-a.

Petrović je istakao da je spor nastao kada je određeno da, pre nego što građani i manjinski akcionari dobiju akcije, treba izvršiti procenu vrednosti NIS-a, koja je utvrđena na 2,2 milijarde evra.

"To je skoro tri puta više od one cene po kojoj je NIS prodat", rekao je Petrović i dodao da se time vrednost akcija manjinskih akcionara umanjuje za tri puta i da ona sada iznosi oko 4,4 odsto ukupnog kapitala kompanije.

Zato manjinski akcionari traže da vrednost jedne akcije većinskog i manjinskog akcionara bude ravnopravna i da "Gaspromnjeft" plati akciju (jednu) manjinskim akcionarima po onoj ceni po kojoj je on platio za akcije NIS-a.

Petrović je dodao da bi tada akcionari imali oko 11,2 odsto akcija od ukupnog kapitala kompanije.

Konsultant Branko Pavlović rekao je da udruženje akcionara neće prihvatiti urušavanje finansijskog stanja NIS-a i istakao da manjinski i većinski akcionari imaju isti interes da kompanija zaradi što više para i da vredi što više.

On je predložio manjinskim akconarima da ne prodaju odmah svoje akcije, već da sačekaju završetak modernizacije NIS-a, kada će njihove akcije vredeti više.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image