• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SILOM VEGETARIJANCI: Industrija mesa pred pucanjem

Izvor mondo.rs Izvor seebiz.eu

Amerikancima preti nestašica mesa u prodavnicama, a predsednik najveće mesne kompanije u SAD, Tajson fuds, Džon Tajson kaže da je lanac snadbevanja hranom počeo da puca zbog pandemije korona virusa.

Posle vesti o mogućoj nestašici gaziranih pića, potrošače u SAD sada "plaše" sa još crnih vesti. Epidemija je prisilila na zatvaranje neke od najvećih klanica u zemlji, gde se svakodnevno obrađuje desetine hiljada životinja.

Kako se pogoni zatvaraju proizvođači nemaju gde da prodaju stoku, prenosi SEEbiz. dodajući da je situacija toliko teška da američka vlada uspostavlja centar za pomoć u depopulaciji i u metodama zbrinjavanja.

Možda će vas zanimati

"Milioni kilograma mesa će nestati kako se zatvaraju kompanije", naveo je Tajson na veb-stranici kompanije.

Uz nedostatak mesa, kako je dodao, tu je i pitanje otpada hrane.

"Poljoprivrednici žirom SAD jednostavno neće imati gde da prodaju stoku koja će biti obrađena, a mogli su nahraniti naciju. Depopulacija će zahvatiti milione životinja - kokoški, svinja i goveda", rekao je on.

Smitfild fuds, najveći svetski proizvođač svinjetine, i JBS SA, najveći svetski proizvođač mesa, upozoravaju da će potrošači verovatno primetiti nedostatak mesa.

Američki kapaciteti za proizvodnju svinjskog mesa smanjeni su gotovo za trećinu, a JBS je u nedelju najavio da će zatvoriti još jedno postrojenje za proizvodnju govedine u Viskonsinu, navodi SEEbiz.

Hoće li Amerikanci ostati bez mesa?
Izvor: Youtube/Bloomberg

Brazil, najveći svetski izvoznik piletine i govedine, prvi je zatvorio kokošinjce. Ključni pogoni su zatvoreni i u Kanadi, a poslednja u nizu je fabrika živinskog mesa u Britanskoj Kolumbiji.

TRAMP STVAR "REŠAVA" UREDBOM

Predsednik SAD Donald Tramp potpisaće uredbu koja treba da spreči nestašicu piletine, svinjetine i drugih vrsta mesa u američkim supermarketima zbog epidemije novog korona virusa. Uredba će se pozivati na američki Zakon o odbrani proizvodnje i njome će prerada mesa biti proglašena kritičnom industrijom, kako bi se obezbedilo da proizvodni pogoni ostanu otvoreni, prenosi AP.

Dok stotine pogona u Americi još rade, neverovatnom brzinom se dešavaju poremećaji u snabdevanju. Zajedno SAD i Brazil pokrivaju oko 65 odsto svetske trgovine mesom.

"Apsolutno je bez presedana. To je situacija u kojoj se svakako gubi, gde proizvođači rizikuju da izgube sve, a potrošači rizikuju da plate veće cene. Restorani bi za nedelju dana mogli biti bez svežeg mlevenog mesa", kaže Bret Stjuart, predsednik konsultantske kuće Global agritrends, sa sedištem u Denveru.

Istovremeno, cene mesa rastu zbog poremećaja u snabdevanju. Veleprodajna cena govedine porasla je rekordno, a veleprodajna cena svinjetine porasla je gotovo 30 odsto prošle nedelje.

U Evropi još nije bilo velikih obustava u isporukama, a prema podacima američke vlade, na EU otpada oko petine svetskog izvoza mesa.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ping pong

Tajson fuds (Tyson foods) meso to i nije meso, to je smece. Bolje i da ne jedu to. Procistice organizam od otrova.

Daki

A gde svrstavamo ovih 450000 sto suse vratili

special image